Imperial College London: cryptocurrencies hebben vertrouwen en adoptie nodig om mainstream betaalmiddel te worden

Afgelopen maandag publiceerde Imperial College Londen het resultaat van hun studie naar het gebruik van cryptocurrencies. De titel: "Cryptocurrencies: Overcoming barriers to trust and adoption".

Markt

Imperial College London: cryptocurrencies hebben vertrouwen en adoptie nodig om mainstream betaalmiddel te worden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De drie rollen van geld

Professor William Knottenbelt en Dr. Zeynep Gurguc hebben cryptocurrencies vergeleken met drie fundamentele rollen van conventioneel geld:

  1. Store of value. Het staat mensen toe om waarde (tijdelijk) op te slaan en een keuze te maken wanneer ze die waarde gebruiken (uitgeven).
  2. Medium of exchange. Het faciliteert het uitwisselen van goederen en diensten door inefficiënties die zijn geassocieerd met ruilhandel weg te nemen. Het is daarmee een ruilmiddel.
  3. Unit of account. Het representeert echte waarde (of kosten) en kan als rekeneenheid gebruikt worden. Zonder dit begrip hebben termen als winst, verlies, en schuld geen betekenis.

In het onderzoek representeert bitcoin de groep cryptocurrencies, die onder andere vergeleken wordt met goud en geld van overheden en centrale banken.

Cryptocurrencies als store of value

Op dit moment geven cryptocurrencies, met bitcoin als lijsttrekker, invulling aan één van de drie genoemde rollen van geld:

We geloven dat cryptovaluta al gebruikt worden als oppotmiddel. Maar cryptovaluta moeten de eerste twee f uncties van traditioneel geld nog gaan vervullen. Pas dan wordt het wereldwijd geaccepteerd en geadopteerd.

Volgens de onderzoekers moeten cryptovaluta op het gebied van schaalbaarheid, privacy, volatiliteit, regulatie, incentives, en gebruiksvriendelijkheid verbeteren om de stap te kunnen maken naar volwaardig geld. Meer hierover kan je tot in detail lezen in het gepubliceerde rapport.

Betrokkenheid van eToro

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door eToro. eToro is een online handelsplatform, onder andere voor cryptocurrencies. Je kunt je daarom afvragen of het rapport onpartijdig is.

Het is in ieder geval opmerkelijk dat bijna alle berichten rondom het rapport spreken over een periode van minder dan 10 jaar waarin cryptovaluta de rol van mainstream betaalmiddel op zich kunnen nemen. Er wordt zelfs gesteld dat deze periode korter is dan voorheen verwacht werd.

In het rapport zelf wordt echter niet in termijnen van jaren gesproken. Sterker nog, er wordt überhaupt geen termijn genoemd. De enige plek waar er iets over de termijn die in menig headline schittert genoemd wordt, is in het voorwoord. Eén keer raden door wie die geschreven is. Juist, door de directeur van eToro.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.