Crypto-bedrijven onderdeel van regulatory sandbox van de FCA

Afgelopen week is de vierde groep bedrijven bekendgemaakt die deelnemen aan de zogeheten regulatory sandbox van de FCA. Van de 29 bedrijven zijn er 11 die het gebruik van distributed ledger technology (DLT) testen.

Regelgeving

Crypto-bedrijven onderdeel van regulatory sandbox van de FCA
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Regulatory sandbox

De regulatory sandbox is een experiment van de Engelse financiële waakhond FCA - Financial Conduct Authority. De sandbox is een manier om innovatieve bedrijven de kans te geven hun product in de markt te testen onder begeleiding van de FCA, ook als er voor hun product nog geen duidelijke wet- en regelgeving beschikbaar is.

De doelen van de FCA zijn:

  • Het terugbrengen van de hoeveelheid tijd en kosten om een innovatief idee op de markt te krijgen.
  • De kans vergroten voor innovators op financiëring van hun idee door het wegnemen van onzekerheden rondom regulatie.
  • Producten de markt te laten betreden die beter getest zijn.
  • De FCA te laten werken met innovators en tegelijkertijd de veiligheid van klanten te kunnen beschermen.

Testen met crypto

Afgelopen week is de lijst van deelnemers bekendgemaakt die samen de vierde testgroep van het programma vormen. Uniek aan deze vierde groep is dat er ook op crypto gebaseerde producten zijn toegelaten:

We hebben een aantal bedrijven aangenomen om hun proposities gerelateerd aan cryptovaluta te kunnen testen. Op deze manier kan er in een veilige en gecontroleerde omgeving bekeken worden of producten aanslaan bij klanten en de risico's beheersbaar zijn.

Op deze manier kan productontwikkeling hand in hand gaan met de vorming van wet- en regelgeving. Voor bedrijven die een op blockchain en cryptocurrency gebaseerd product willen testen in een gecontroleerde omgeving goed nieuws. In de vierde testgroep maakt zo'n 40% van de bedrijven gebruik van DLT en/of blockchaintechnologie.

Distributed Ledger Technology

Het is niet de eerste keer dat bedrijven die werken met DLT deelnemen aan de sandbox. In het lessons learned report van oktober 2017 is al te lezen dat de technologie populair is onder deelnemers:

Distributed Ledger Technology (DLT) was de meest populaire technologie onder deelnemers van de eerste twee groepen. 17 bedrijven gebruikten het op de één of andere manier. De meerderheid van de bedrijven die DLT gebruiken zijn betalingsverwerkers. 

Een distributed ledger is een database die verspreid is over meerdere nodes of computers. De blockchain is een vorm van een distributed ledger. Niet alle bedrijven die DLT gebruiken, maken gebruik van blockchaintechnologie. Andersom geldt wel dat alle bedrijven die blockchaintechnologie gebruiken per definitie ook gebruik maken van DLT.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.