Cryptovaluta vrijwel definitief verboden in India

Het hooggerechtshof van India heeft besloten dat het verbod op handelen in cryptocurrencies niet opgeheven wordt. Dat heeft een groot effect op de opkomende crypto-industrie in India, de op drie na grootste economie van Azië. Het ministerie van financiën is de enige partij die er nog verandering in kan brengen.

Regelgeving

Cryptovaluta vrijwel definitief verboden in India
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De rechtbank heeft onder leiding van Dipak Misra besloten dat de maatregel blijft bestaan waarmee cryptodiensten een halt worden toegeroepen. Banken hadden sinds 6 april drie maanden de tijd om alle diensten te stoppen. India gaat daarmee een stap verder dan de meeste landen. Abu Dhabi en Zuid-Korea maken bijvoorbeeld regels om een veiligere manier van handelen in crypto’s te stimuleren in plaats van de handel te verbannen.

De Indiase centrale bank wil op deze manier controle houden en naar eigen zeggen zoveel mogelijk misdaad met digitale munten voorkomen. Ook heeft de bank gemeld dat ze vinden dat bitcoin niet als valuta gezien kan worden, aangezien munten volgens de wet uit metaal gemaakt moeten worden en moeten worden bestempeld door de overheid.

Definitieve uitspraak door ministerie van financiën

Het Indiase ministerie van financiën is nu het enige orgaan dat de wet- en regelgeving kan veranderen. Of daar een positieve verandering vandaan gaat komen valt te betwijfelen. Naar verluid is de twijfel rondom cryptovaluta door de recent door bitcoin getoonde volatiliteit enkel toegenomen. Anand Bhushan, advocaat bij Shardul Amarchand Mangaldas & Co, zegt het volgende:

Niemand kan op dit moment een prijskaartje hangen aan het risico. Het moment dat er juridisch duidelijkheid is over de positie van exchanges en digitale valuta, zal er minder speculatie zijn, en een toegenomen prijsstabiliteit.

Eerder deze maand verscheen een rapport van het Europees Parlement waarin expliciet wordt aangegeven dat reguleerders cryptovaluta niet moeten verbannen:

Beleidsmakers en wetgevers zouden VC's niet moeten negeren of verbannen. Beide methodes zijn incorrect en (te) extreem. Ze zouden behandeld moeten worden zoals alle andere financiële instrumenten, proportioneel naar de positie in de markt, de complexiteit, en eraan gerelateerde risico's. Gegeven het internationale karakter, adviseren we om regelgeving te harmoniseren tussen landen.

Of het Europese advies door India wordt opgevolgd is nog maar de vraag. Op dit moment is het niet bekend of en wanneer het ministerie van financiën in India er een uitspraak over doet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.