Volume CoinBene en Bit-Z stijgt naar recordhoogte dankzij nieuw fee-model

Het 24-uurs volume van twee relatief nieuwe cryptocurrency exchanges is recent naar recordhoogtes gestegen. De bedrijven kennen een nieuw inkomstenmodel en maken daarmee flinke klappers.

Exchange

Volume CoinBene en Bit-Z stijgt naar recordhoogte dankzij nieuw fee-model
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

CoinBene en Bit-Z

CoinBene, een beurs in Singapore, boekte een recordvolume van meer dan 2.1 miljard dollar in 24 uur. Bit-Z (Hong Kong) stond op nummer twee met een 24-uurs volume 1.5 miljard dollar. Ter reference: Binance was de vorige nummer 1 en kwam uit op een 24-uurs volume van 629 miljoen dollar.

De bedrijven maken gebruik van een nieuw inkomstenmodel dat omschreven wordt als "transaction fee mining". Dat lijkt ze bepaald geen windeieren te leggen.

Transaction fee mining

Normaliter betaal je als handelaar transactiekosten per uitgevoerde trade. Met het nieuwe model is het mogelijk om tot 100% van de transactiekosten terug te verdienen. De exchanges geven hun eigen munten uit aan gebruikers in ruil voor de normale transactietarieven.

CoinBene introduceerde dit model op 23 juni, zo is te lezen op hun website. Bit-Z heeft een gelijksoortig model, en kondigde op 25 juni het gebruik ervan aan op Twitter. CoinBene vierde het succes op Twitter, en noemt zichzelf de champion of the world:

Oneerlijk?

Uiteraard is er ook kritiek op het business model. Zo wordt gesteld dat het in essentie gewoon een ICO is, omdat de munten worden gekocht (en geleverd) met cryptogeld. Binance CEO Zhao Changpeng trekt de platforms publiekelijk in twijfel:

Je betaalt transactiekosten aan het platform met BTC en ETH. Daarna betaalt het platform je ‘100%’ terug in z'n eigen token. Ben je dan niet simpelweg het token aan het kopen met BTC en ETH? Hoe is dit anders dan een ICO?

Nu volgt ook nog de vraag welke houding Chinese autoriteiten aannemen ten aanzien van de exchanges. Er lopen grote geldstromen door de bedrijven, en ICO’s zijn in China nog grotendeels verbannen.

CoinMarketCap lijkt ook een positie in te nemen tegen het business model, en filtert het volume van exchanges die een dergelijk model hanteren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.