Bijna 51% van Bitcoin-mining via pools van Bitmain

Bitmain is niet alleen de grootste ASIC-bouwer, maar beheert ook een aantal mining-pools. En die mining-pools bij elkaar leveren nu bijna 51% van de totale rekenkracht van het Bitcoin-netwerk.

MarktBitcoin

Bijna 51% van Bitcoin-mining via pools van Bitmain
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bij cryptovaluta die beveiligd worden door Proof-of-Work, is de integriteit van de blockchain gegarandeerd zolang niemand meer dan de helft van de rekenkracht in handen heeft. Vanaf 51% wordt het mogelijk om de geschiedenis te herschrijven, of om onjuiste transacties te verrichten.

In de statistieken van de afgelopen week leverden de miningpools BTC.com en AntPool samen 43,1% van de hashrate. Dat is nog geen 51%, maar als je de rekenkracht erbij optelt die nu aan Bitcoin Cash wordt besteed, dan kom je erg dicht in de buurt:

Het is veel makkelijker om BCH te minen, omdat de moeilijkheidsgraad veel lager is. Als al die rekenkracht aan BTC toegewezen zou worden, zou het slechts resulteren in een toename van 3%. De totale rekenkracht zou dan neerkomen op 45% van het netwerk, in de buurt van de 51% die het mogelijk zou maken om de integriteit van het netwerk te beïnvloeden.

Het is eerder in de geschiedenis voorgekomen dat een enkele mining pool meer dan 50% van de hashrate leverde. Toen kon dat eenvoudig opgelost worden doordat een deel van de miners een andere pool ging gebruiken. In dit geval is dat maar de vraag, Bitmain zelf levert een groot deel van de rekenkracht. Ze bouwen niet alleen ASICs, ze hebben er zelf ook een boel.

Nu is het beslist niet in het belang van Bitmain om de integriteit van Bitcoin of Bitcoin Cash te ondermijnen. Daarmee zouden ze hun eigen vermogen en handel op het spel zetten. Vermoedelijk zullen ze ruim op tijd maatregelen nemen om zelfs de schijn te voorkomen.

Wel onderstreept dit de betrekkelijkheid van decentralisatie bij Bitcoin en nog veel andere Proof-of-Work cryptovaluta.

Er is op dit moment veel commentaar op EOS omdat er maar een klein aantal block producers zijn, die bovendien samen overleggen en beslissingen nemen. "Centralisatie!", wordt er geroepen. Maar bij EOS is de centralisatie tenminste nog bewust, met als doel een veiliger en beter bestuurde blockchain. Dat kun je van Bitcoin niet zeggen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.