Japan's FSA eist verbeteringen van bitFlyer en 5 andere exchanges

De financiële waakhond Financial Services Agency (FSA) van Japan eist verbeteringen bij zes lokale crypto exchanges, nadat het diverse problemen heeft gesignaleerd met de systemen die op anti-money laundering (AML) wetgeving moeten toezien.

Regelgeving

Japan's FSA eist verbeteringen van bitFlyer en 5 andere exchanges
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Vrij kort op de bekendmaking van de FSA heeft bitFlyer registraties voor nieuwe accounts gepauzeerd totdat het de problemen heeft opgelost. BitFlyer is de 23e exchange van de wereld, met een dagvolume van rond de $70 miljoen. Andere exchanges die bericht hebben ontvangen van de FSA zijn Quione, Tech Bureau Corp, en Bitbank.

Volgens de FSA is er met bitFlyer meer aan de hand, en is de exchange meer gericht op kostenreductie dan op het bewaken van de veiligheid van gebruikers. De Japanse waakhond is er niet zeker van dat de exchange voldoende middelen steekt in het monitoren van alle activiteiten.

BitFlyer heeft hierop gereageerd, zonder de aantijgingen te ontkennen:

Ons management en alle mederwerkers zijn het eens over de ernst van de problematiek.

Volgens bitFlyer heeft de FSA hen de opdracht gegeven diverse maatregelen (PDF) te nemen, waaronder:

  • Er moet een uitgebreide review van het beheersysteem uitgevoerd worden.
  • Er moet een systeem in gebruik genomen worden om risico's op witwassen en terrorismefinanciering te verkleinen.
  • Het systeem waarmee geld van gebruikers beheerd wordt moet verbeterd worden.
  • Er moeten aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen worden om gebruikers te beschermen.

De exchange moet voor 23 juli 2018 aangeven hoe het de maatregelen gaat treffen. Totdat alle maatregelen zijn genomen, moet de exchange maandelijks rapporteren aan de FSA. Tot wanneer de exchange gesloten is voor nieuwe registraties is onduidelijk.

In de media wordt deze ontwikkeling als reden gebruikt voor de recente daling van de bitcoinkoers. Of daar daadwerkelijk een relatie tussen zit, is maar de vraag. Ook zonder deze berichtgeving was er voldoende indicatie om aan te nemen dat bitcoin op korte termijn een daling tegemoet zag.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.