Hack bij Bithumb - gestolen geld wordt volledig gecompenseerd

Exchange Bithumb is gehackt en daarbij hebben criminelen omgerekend zo'n 25 miljoen euro buitgemaakt. Het bedrijf heeft de hack zelf publiek gemaakt en heeft beloofd eventuele kosten te vergoeden.

Veiligheid

Hack bij Bithumb - gestolen geld wordt volledig gecompenseerd
0%
De redactie
Door De redactie

De exchange heeft direct nadat het kennis nam van de roof alle fondsen bevroren. In de aankondiging maakte Bithumb duidelijk dat eventuele kosten vergoed zouden worden: 

We hebben gezien dat er cryptovaluta zijn gestolen ter waarde van $30.000.000. Het gestolen geld wordt vergoed door Bithumb, en alle assets worden op dit moment verplaatst naar een cold wallet.

Vreemd genoeg werd deze aankondiging later weer verwijderd. Dat heeft tot opschudding geleid onder gebruikers van de 10e crypto exchange van de wereld, en tot twijfel over eventueel verlies van geld.

Vandaag kwam Bithumb met een rapport over het incident. Daarin staat duidelijk dat alles netjes gecompenseerd wordt:

De schade wordt volledig vergoed door Bithumb's eigen bedrijfsfonds. Het geld van klanten is daarom intact en volledig veiliggesteld.

Wat daadwerkelijk de omvang is van de hack is nog niet duidelijk. Bithumb zei vandaag dat het de diefstal aan het Korea Internet & Security Agency heeft gemeld, en heeft daarbij een bedrag van 35 miljard Koreaanse Won genoemd (zo'n 25 miljoen euro). Op dat bedrag komen ze later waarschijnlijk terug:

Tijdens het herstel van individuele cryptovaluta op onze exchange, zal de omvang van de schade verkleind worden. Daarom verwachten we dat de totale schade kleiner is dan we aanvankelijk dachten.

Op dit moment is de Koreaanse exchange niet te gebruiken. Alle wallets worden zodanig onder handen genomen dat een soortgelijke hack niet meer kan plaatsvinden. Hoe lang de werkzaamheden gaan duren, kan de exchange niet zeggen. Aanvullend hierop vertelt CEO Heo Back-Young dat hij overweegt om te compenseren voor de periode dat deposits en withdrawals niet werken:

Bovendien denken we op dit moment aan een vorm van compensatie voor de periode dat geldopnames niet werken. Een aankondiging daarover volgt.

De hack volgt op het nieuws dat Bithumb een belastingaanslag heeft ontvangen van 28 miljoen dollar. Deze samenloop van omstandigheden is voor sommigen reden om er meer achter te zoeken. De belastingaanslag is een gevolg van een onderzoek van drie maanden door Zuid-Koreaanse autoriteiten. De National Tax Service (NTS), Financial Services Commission (FSC), en de Korea Financial Intelligence Unit (KFIU) zochten samen naar fraudelente praktijken zoals het ontduiken van belasting. Er bleek niets aan de hand te zijn, en na het onderzoek ontving de exchange een uitgestelde belastingaanslag. 

In de Nederlandse media werd de hack breed uitgemeten; op websites, radio, én TV. Zowel het AD als de NOS koppelen recente hacks aan waardedaling van de bitcoin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.