Square ontvangt licentie voor handel in bitcoin

Vandaag heeft Square Inc. een licentie ontvangen voor de handel in bitcoin. Klanten die gevestigd zijn in New York mogen het digitale geld via de diensten van de financieel dienstverlener kopen en verkopen.

RegelgevingBitcoin

Square ontvangt licentie voor handel in bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Square is een betaalbedrijf waar Jack Dorsey aan het roer staat. Dorsey is bekend als CEO van Twitter, en Square is vooral bekend van tabletkassa’s voor fysieke betalingen in winkels. Het verwerkte in 2014 30 miljard dollar aan betalingen, en is in 2015 op de beurs gekomen.

Door de aankondiging steeg de waarde van een Square-aandeel naar $65,74. Het aandeel is sinds het begin van het jaar met meer dan 80% gestegen, gedreven door onder andere optimisme rondom de handel in cryptocurrencies.

Eerder dit jaar bracht Dorsey naar buiten dat het bedrijf de handel in bitcoin zou introduceren voor gebruikers van Square Cash. Daarmee kunnen mensen geld versturen naar vrienden en familie. Afgelopen december had de app meer dan 7 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Brain Grassadonia, hoofd van Square Cash:

Square en de NYDFS delen de visie om de toegankelijkheid van financiële systemen te verbeteren. Het nieuws van vandaag is een belangrijke stap in die richting.

De markt voor platforms waarop bitcoin verhandeld kan worden is onder leiding van Coinbase competitiever geworden. Jeff Cantwell, een analist bij Guggenheim, schreef in een notitie dat Square's payment app tot een Coinbase-achtige exchange omgevormd zou kunnen worden.

In de Verenigde Staten hebben bedrijven enkel een zogeheten money-transmission license nodig om in digitale valuta te mogen handelen. De staat New York vereist echter ook een BitLicense. Critici noemen dit systeem moeilijk en duur en hebben innovatie verdreven naar andere staten. Slechts negen andere bedrijven hebben de benodigde licenties om in New York de handel in digitale valuta te faciliteren.

Onder andere aan dit nieuws wordt de recente stijging van de waarde van bitcoin gewijd. Investeerders wereldwijd konden even rustig ademhalen; zowel bitcoin als ether stonden flink in de plus.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.