Bank voor Internationale Betalingen noemt bitcoin onschaalbaar

Afgelopen zondag kwam de Bank for International Settlements (BIS) met een 24-pagina tellend artikel over cryptocurrencies. Daarin stelt de centrale bank dat virtuele valuta niet schaalbaar zijn en dat ze door een scala een tekortkomingen nog niet klaar zijn voor wereldwijde adoptie.

MarktBitcoin

Bank voor Internationale Betalingen noemt bitcoin onschaalbaar
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De BIS is het best te omschrijven als centrale bank voor centrale banken. Het is gevestigd in Zwitserland en is in 1930 opgericht. De centrale bank stelt in een rapport dat cryptovaluta nooit als legitiem betaalmiddel kunnen dienen in de wereldwijde economie. Volgens de bank is digitaal geld niet stabiel genoeg, gebruikt het teveel electriciteit, en gaat het gebukt onder (te)veel manipulatie.

Het rapport gaat verder in op het aantal transacties dat het bitcoinnetwerk zou moeten aankunnen om het huidige betalingsverkeer helemaal over te nemen. Als bitcoin blootgesteld wordt aan dat volume zou het hele internet kunnen stoppen:

Het geassocieerde (communicatie)volume zou het internet tot een halt kunnen brengen.

De centrale bank denkt wel dat blockchaintechnologie nuttig kan zijn voor grensoverschreidende betalingen en voor handelsfinanciën. Na deze positieve noot eindigt het rapport in mineur. Volgens de BIS kan het vertrouwen in gedecentraliseerde digitale munten op elk moment vervliegen:

Vertrouwen kan op een willekeurig moment verloren worden. Dat komt omdat decentrale consensus zo fragiel is. Daarom is niet alleen de beslistheid van individuele betalingen discutabel, het betekent ook dat een cryptovaluta z'n functie kan verliezen. Het resultaat: volledig verlies van waarde.

Uiteraard lokt het rapport veel reacties uit in de cryptowereld. Zo wordt er een parallel getrokken tussen de opkomst van het internet en de opkomst van blockchaintechnologie. Ook worden er vraagtekens gezet bij het begrip van blockchaintechnologie bij gevestigde financiële instellingen. Anderen zetten de berichtgeving weg als FUD of ongenuanceerde onzin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.