Ether geen security volgens de SEC, koers direct omhoog

Cryptovaluta Ether zal niet als security worden aangemerkt onder de Amerikaanse wet, aldus William Hinman, directeur van de Division of Corporation Finance van de Securities and Exchange Commission (SEC). Hinman bracht het nieuws tijdens een speech die hij gaf tijdens de Yahoo Finance All Markets Summit.

RegelgevingEthereum

Ether geen security volgens de SEC, koers direct omhoog
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Met deze uitspraak komt een einde aan maanden van speculatie. Hinman:

Gebaseerd op mijn begrip van hoe Ethereum nu in elkaar zit, valt het huidige aanbod en de verkoop van ether niet onder de noemer "security-transacties". Het toepassen van federale wetten op ether lijkt me daarom op dit moment van weinig toegevoegde waarde.

De waarde van Ether schoot volgend op het nieuws met 10% omhoog. Ook Bitcoin profiteerde van het nieuws, en steeg met 5.9%. 

In de cryptowereld maakten mensen zich zorgen over de invloed van de SEC op Ethereum. Ether is één van de meest waardevolle munten, en Ethereum wordt als platform veelvuldig gebruikt door nieuwe en gevestigde projecten. De zorg was dat de werking van Ethereum in het geding zou komen als de SEC de munt als security zou aanmerken.

Een security token is een effect dat als een token op basis van blockchaintechnologie wordt uitgegeven en verhandeld. Het is een brede term en heeft betrekking op (gemakkelijk) verhandelbare rechten die een financiële waarde dragen. Denk aan aandelen, obligaties, opties, of futures. Security tokens zijn in die zin hetzelfde als effecten, alleen bestaan ze niet als een digitaal certificaat, maar als een token op een blockchain.

Hoewel de SEC eerder aangaf dat het bitcoin niet als security zag, is de Amerikaanse waakhond stil gebleven over andere cryptovaluta. Hinman gaf in z'n speech aan dat het mogelijk is dat cryptovaluta beginnen als security, en daarna transformeren in een ander type asset:

Hoe het zit met assets waarin niet langer een centraal bedrijf in is geïnvesteerd? Of een asset die enkel is verkocht als goed of dienst? In dat geval is het antwoord ‘ja’.

Een ander mogelijk gevolg is dat de uitspraak de komst van Ether futures versnelt. Chris Concannon, CEO van Cboe Global Markets Inc., vertelt:

We zijn blij met het besluit van de SEC om duidelijkheid te geven omtrent Ether-transacties. Deze aankondiging klaart de lucht rondom Ether-futures. Een product dit we al overwegen te lanceren sinds de eerste Bitcoin-futures in december 2017.

Hinman maakte in zijn speech ook duidelijk dat het standpunt van de SEC rondom ICO's niet is veranderd. Tijdens een ICO haalt een bedrijf geld op met de verkoop van cryptogeld. Daarvan heeft de ICO altijd aangegeven dat het om een zogeheten security offering gaat. Hinman:

Iets simpelweg tot utility token benoemen zorgt er niet voor dat iets geen security (meer) is.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.