Centrale bank Italië schat dat EU met cryptovaluta tot €76 miljard kan besparen

Afgelopen donderdag heeft Fabio Panetta, adjunct-directeur van de Italiaanse centrale bank, een keynote gegeven op de SUERF/BAFFI CAREFIN Centre Conference in Milaan. Daarin stelde hij dat zogeheten central bank digital currencies (CBDC) de EU tot €76 miljard kan besparen.

Markt

Centrale bank Italië schat dat EU met cryptovaluta tot €76 miljard kan besparen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De keynote is uitgeschreven en op de website van de Bank for International Settlements gepubliceerd. Volgens het verslag vertelt Panetta:

De introductie van digitale betalingen kan gerechtvaardigd zijn als er kosten mee bespaard kunnen worden die verbonden zijn aan cashgeld. Denk aan de productie, het transport, de uitgifte, etcetera. Recente schattingen tonen aan dat die kosten ongeveer een half procentpunt van het BNP van de EU beslaan, zo'n € 76 miljard.

Deze cijfers komen uit een rapport van de Europese Centrale Bank zelf. Volgens Panetta is het een conservatieve schatting:

Deze schattingen tonen de ondergrenzen van de werkelijke kosten aan. Ze houden geen rekening met kosten van derden, zoals de tijd die het kost om cashgeld te verkrijgen. Dat zijn lastig te schatten kosten.

Verschil tussen CBDC's en cryptovaluta

Panetta gaat ook in op het verschil tussen CBDC's en cryptovaluta zoals bitcoin. Hij stelt dat deze twee niet met elkaar te vergelijken zijn, omdat centrale banken aansprakelijk zijn voor CBDC's. Een digitale munt van een centrale bank zou bovendien gebaseerd zijn op de fysieke assets die in bezit zijn van de bank. Van cryptovaluta stelt hij dat niemand aansprakelijk is, er geen waarde achter zit, en dat er geen duidelijk beleid is dat het vertrouwen in de munt garandeert.

Of Panetta het hier bij het juiste eind heeft, zal de toekomst uitwijzen. In ieder geval geven zijn uitspraken wat zicht op hoe centrale banken tegen digitale valuta aan kijken.

Gebruik van CBDC's

Panetta noemt twee functies voor CBDC's: een manier op te betalen, en een manier om waarde in op te slaan.

Als betaalmiddel ziet hij vooral kansen voor groepen die nu nog geen digitale betalingen kunnen doen. Denk aan mensen die überhaupt geen bankrekening hebben; schattingen zijn dat die groep in Europa zo'n 4-7% van de populatie bevat. Het gebruik van blockchaintechnologie wordt zijdelings genoemd, maar lijkt niet van groot belang voor de Italiaanse directeur.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.