Utrecht en Eindhoven testen beheer digitale identiteit op basis van blockchain

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens bouwt in samenwerking met de TU Delft aan een zogeheten digitale identiteit voor op de telefoon. Blockchaintechnologie moet zorgen voor vertrouwen in die identiteit.

Adoptie

Utrecht en Eindhoven testen beheer digitale identiteit op basis van blockchain
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het idee is dat de toepassing op je telefoon een alternatief is op je paspoort of rijbewijs. Je kunt er snel en veilig je identiteit mee aantonen, en hebt daarbij aanvullende privacy-mogelijkheden. TU Delft heeft samen met RvIG, IDEMIA (de huidige producent van Nederlandse paspoorten) en advocatenkantoor CMS een prototype ontwikkeld.

De digital identity is gebaseerd op Delftse blockchaintechnologie, de zogeheten Trustchain. Het prototype is gedemonstreerd tijdens een BZK-bijeenkomst op 7 juni 2018. Na de zomer gaat in twee gemeenten een gebruikersproef met deze techniek van start.

Controle over je gegevens

Nu nog maken veel online platforms gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Twitter om in te loggen. Met je eigen digitale identiteit zou dat verleden tijd kunnen zijn. Projectleider Johan Pouwelse:

De digitale identiteit wordt dan van de burger zelf. Mensen zijn vrij om zelf hun digitale identiteit te bewaren en te gebruiken. Dat is nu nog iets van de toekomst, maar uiteindelijk wel waar we heen willen.

Proef in Utrecht en Eindhoven

Na de zomer gaat er in twee gemeenten met het prototype getest worden: Utrecht en Eindhoven. De test duurt tot eind 2018 waarna onderzoek plaatsvindt naar maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten. Op basis daarvan wordt bepaald of en hoe hier verder mee kan worden gegaan.

Technologie van TU Delft

TU Delft werkt al zeker tien jaar met ‘distributed ledger technology’, ofwel blockchain, sinds twee jaar georganiseerd in het Delft Blockchain Lab. Voor deze proef wordt gebruik gemaakt van een speciale blockchain-variant, de zogenaamde Trustchain (IETF Internet Standard draft of Trustchain). 

Trustchain is een techniek waarbij hele grote netwerken van informatie op een veilige en snelle manier kunnen worden opgeslagen, speciaal ontwikkeld voor het vastleggen van identiteit en het scheppen van vertrouwen omdat het makkelijk fraude detecteert in die netwerken. Zo is er minimaal dezelfde controle, privacy en veiligheid als de huidige paspoorten, maar dan op een telefoon.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.