Centrale bank China digitaliseert papieren cheques met blockchaintechnologie

De People's Bank of China (PBoC) heeft een systeem gelanceerd om papieren cheques mee te digitaliseren. Het systeem maakt gebruik van blockchaintechnologie, en heeft als doel om fraude en printkosten te verminderen.

Adoptie

Centrale bank China digitaliseert papieren cheques met blockchaintechnologie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens Di Gang, werkzaam bij de bank op de research & development afdeling, is het platform gelanceerd na ruim een jaar in ontwikkeling te zijn geweest. Gang gaf aan dat cheques worden vervangen door tokens, en alle mutaties op cheques worden afgehandeld door een smart contract. Zowel de bank als Chinese ambtenaren hopen hiermee dat het systeem hiermee transparanter wordt en daarmee minder gevoelig voor fraude.

De ontwikkelaars van het systeem benadrukken dat de technologie die ze gebruiken voldoet aan de eisen die aan de reactiesnelheid worden gesteld. Gemiddeld duren transacties een seconde of 3. Daarna is de transactie vastgelegd, en kan het niet meer worden aangepast.

Ondanks dat de Chinese overheid bekend stond om z'n sceptische houding tegenover cryptovaluta, lijken de Chinese autoriteiten de laatste weken blockchaintechnologie te omarmen. Opvallend is dat ook in 2017 door China al de meeste blockchainpatenten zijn aangevraagd bij de World Intellectual Property Organization (WIPO). Ook noemde Xi Jinping, president van China, blockchaintechnologie als onderdeel van een nieuwe industriële revolutie, verantwoordelijk voor een wereldwijde economische hervorming.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.