Belgische overheid waarschuwt voor fraude met cryptovaluta

Belgische autoriteiten hebben een website gelanceerd om het grote publiek te waarschuwen voor de risico's die geassocieerd zijn met (investeren in) cryptovaluta. In een officieel statement noemt de FOD vier vuistregels om je niet te laten misleiden.

Veiligheid

Belgische overheid waarschuwt voor fraude met cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hand in hand met het statement is de website temooiomwaartezijn.be gelanceerd. Deze website bevat de inhoud van het persbericht in een mooier jasje, en is het centrum van de campagne die is gelanceerd door de FOD. De volgende vier vuistregels worden genoemd om jezelf te beschermen tegen fraude:

  1. Zorg dat je weet met wie je te doen hebt. Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de website gekend staat voor fraude op temooiomwaartezijn.be. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar.
  2. Deel nooit persoonlijke gegevens. Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto of bewijs van je domicilie. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.
  3. Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner. En blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren.
  4. Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

Onder de vlag van de campagne is ook een TV-spot gelanceerd:

Dit jaar werd al bijna 2,2 miljoen euro aan verloren bedragen gerapporteerd bij het Meldpunt van de FOD Economie en bij de FSMA door minstens 118 slachtoffers. Geschat wordt dat slechts 4% van de fraude wordt gemeld. De totaal geschatte financiële schade op jaarbasis van fraude met cryptomunten bedraagt daarom zo’n 130 miljoen euro.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.