Kadaster experimenteert met AI en blockchain voor vastgoedmarkt

Koen Huisstede onderzoekt de impact van mogelijke nieuwe technologieën bij het Kadaster. Zo experimenteert hij er volop met kunstmatige intelligentie. Blockchaintechnologie staat iets verder op de tijdlijn, maar ook dat staat op de radar.

Adoptie

Kadaster experimenteert met AI en blockchain voor vastgoedmarkt
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Nieuwe technologieën kunnen relevant zijn voor de organisatie en het Kadaster zet ze dan ook graag in, mits het verantwoord is. Huisstede:

Het Kadaster heeft veel informatie over de vastgoedmarkt. Gecombineerd met informatie van externe partijen biedt het nieuwe inzichten. Het verschil met kunstmatige intelligentie is dat de inzichten steeds geavanceerder worden. De hoeveelheid data neemt toe, oftewel big data, waardoor data-analyse transformeert naar data science. Vervolgens voeg je hier cognitieve systemen aan toe om voorspelbare modellen te maken.

De uitvoering van blockchain staat iets verder op de tijdlijn. Volgens Huisstede is het vooral belangrijk om na te gaan wat deze ontwikkeling voor de vastgoedmarkt betekent. “Blockchain is nog volwassen aan het worden. Ik denk dat tussen de één en drie jaar de eerste productiewaardige blockchain-oplossing wordt opgenomen in het primaire proces”, aldus Huisstede.

Omdat de verwachting is dat blockchain veel nieuwe kansen biedt, is het Kadaster volop aan het experimenteren en onderzoeken waar ze de techniek kunnen inzetten, en tegen welke technische, juridische en governance vraagstukken ze dan aanlopen.

Het valt Huisstede op dat momenteel voornamelijk blockchain startups zich met de techniek bezighouden. Huisstede:

Ik kan mij voorstellen dat deze ontwikkeling de gemiddelde professional nog niet direct raakt. Blockchain is een fundamenteel ander paradigma en het is echt een overstap als je je wilt specialiseren in deze techniek.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.