Wall Street talent verhuist naar crypto-industrie

Steeds vaker komen er verhalen naar buiten van millenials die afscheid nemen van grote namen op Wall Street. Ze hebben hun ruime maandsalaris ingewisseld voor een leven in de crypto-industrie.

Markt

Wall Street talent verhuist naar crypto-industrie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Of cryptovaluta en de technologie erachter het financiële systeem blijvend verandert moet nog blijken. Waar echter geen twijfel over is, is dat het de kracht heeft om carrières van mensen te veranderen.

Zo was Adrian Xinli Zhang goed aan de weg aan het timmeren binnen de Deutsche Bank AG in New York. De 29-jarige heeft in zijn vrije tijd genoeg geld verdiend om de bank te kunnen verlaten. Dat was in maart, dezelfde maand waarin hij een promotie ontving naar directeur van de bank.

Een ander verhaal komt van Goldman Sachs. Jonathan Cheesman (36) en Justin Saslaw (28) horen bij ten minste 3 front office medewerkers die vertrokken zijn bij de bank. Ook zij hebben aan het handelen met cryptogeld voldoende kapitaal opgebouwd om te kunnen breken met hun vaste aanstelling. 

Ook Asim Ahmad heeft genoeg verdiend aan Ether om op te kunnen stappen bij BlackRock Inc.:

“Ik bevind me in een positie waarin het logisch is dat ik vertrek bij BlackRock”, aldus Ahmad, die advies gaf aan pensioenfondsen bij 's werelds grootste asset manager. “De beweeglijkheid van mijn portfolio is groter dan mijn salaris, dus als ik een paar goede investeringen doe, heb ik mijn jaarsalaris verdiend. De rest is bonus.”

Verhuizen naar een luxe resort of het strand doen ze niet. Zo is Ahmad nu betrokken bij een fonds die in blockchain startups investeert. Zhang werkt tegenwoordig aan een handelsplatform voor digitale munten.

Wat blijkt is dat door de zogeheten digital assets de spanningen weleens oplopen tussen leidinggevenden en hun medewerkers. Zo vertelt Adam Grimsley, voorheen werkzaam bij BlackRock:

Je zit intern een tweedeling ontstaan. Net als in andere grote bedrijven trouwens. Senior managers die niets met crypto hebben, terwijl jongere teamleden zeer positief zijn. De jonge garde heeft minder intellectuele bagage, staat er meer voor open. Maar ze hebben ook minder verantwoordelijkheden en risico's waar ze mee werken.

Ter afsluiting vertelt Chris Matta (28), die Goldman Sachs vorig jaar verliet en nu een investeringsfirma bestuurt:

Crypto is zeker een markt die echt talent van financieel dienstverleners weg trekt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.