Niall Ferguson bij Bank of England: cryptocurrencies vertegenwoordigen financiële systeem van de toekomst

Niall Ferguson is een Brits historicus en hoogleraar, gespecialiseerd in financiële en economische geschiedenis. Afgelopen dinsdag hield hij een toespraak bij de Bank of England. Daarin stelt hij dat bitcoin en cryptogeld in het algemeen het financiële systeem van de toekomst vertegenwoordigen.

Markt

Niall Ferguson bij Bank of England: cryptocurrencies vertegenwoordigen financiële systeem van de toekomst
0%
De redactie
Door De redactie

In zijn toespraak ging Ferguson in op de financiële crisis van 2008 en hoe daar de afgelopen 10 jaar op gereageerd is. Tegen het einde van zijn toespraak (33:05 - 33:52 in onderstaande video) vertelde Ferguson:

Het financiële systeem van vandaag is niet fundamenteel anders dan het financiële systeem van voor de crisis. Behalve dat de grote banken meer kapitaal hebben. Verder is er weinig anders. De nieuwe dingen, de dingen die echt waarde hebben, worden nog niet op grote schaal ingezet. Of het bitcoin of cryptovaluta in het algemeen zijn, of de grote revolutie op het gebied van online betalingen op de Chinese markt, dat is het financiële systeem van de toekomst. Maar het is nog te klein om belangrijk te zijn voor het financiële systeem. Daarom denk ik dat een nieuwe financiële crisis onvermijdelijk is.

In december 2017 schreef Ferguson op zijn eigen website al over de blijvende gevolgen van de bitcoin:

Er komt een moment, en daar twijfel ik niet aan, dat nieuwe Amerikaanse regels de lucht uit de Bitcoin-bubbel laat stromen. Maar dat stopt de financiële revolutie niet.

Sinds dat moment wordt professor Ferguson overspoeld met aanbiedingen van ICO's:

Ik zou wel een bitcoin willen voor iedere whitepaper die ik de afgelopen 6 maanden voor me heb gehad. Mensen die geld willen ophalen voordat de SEC het een halt toeroept.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.