Amerikaanse autoriteiten onderzoeken manipulatie koers bitcoin

De Amerikaanse justitie (de zogeheten Justice Department) is een onderzoek gestart naar koersmanipulatie van bitcoin. De vraag die centraal staat is of handelaren de koers van bitcoin en andere digitale munten bewust hebben gemanipuleerd.

VeiligheidBitcoin

Amerikaanse autoriteiten onderzoeken manipulatie koers bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Vandaag verscheen het bericht over het onderzoek op Bloomberg.com. Het onderzoek is gericht op illegale praktijken die prijzen kunnen beïnvloeden. Denk aan spoofing, of het overspoelen van de markt met nep-orders om andere handelaren ertoe te zetten om te kopen of verkopen. In de zaak werken federale aanklagers samen met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Deze commissie is onder andere betrokken bij de regulatie van financiële derivaten die verbonden zijn aan de bitcoin.

Het beperkte toezicht op de cryptomarkt maakt het aantrekkelijk voor oplichters. De CFTC heeft recent een dagvaardig naar ten minste één exchange gestuurd. Afgelopen december viel Bittrex die eer ten deel. Er is ook een dagvaarding uit gegaan in de richting van Tether. Tether is een digitale munt die gekoppeld is aan de US dollar, en claimt dat er 1 USD ten grondslag ligt aan iedere uitgegeven munt. Rondom Tether's claim, net als z'n relatie met Bittrex, staan nog allerlei vraagtekens.

Eén theorie is dat Tethers gebruikt zijn om de koers van de bitcoin te beïnvloeden. In een anoniem rapport wordt gesteld dat de prijs van bitcoin bij meer dan 40% is gestegen met dank aan USDT tijdens de historische stijging afgelopen jaar. Een andere methode die recent onder het vergrootglas heeft gelegen is wash trading. Het is mogelijk dat meer dan 3 miljard van het totale handelsvolume nep is. In het artikel van Sylvain Ribes is OKex de koploper op het gebied van dubieuze praktijken, met vervalsing van meer dan 90% van de orders.

In meerdere landen liggen digitale munten al onder een vergrootglas, omdat autoriteiten zich zorgen maken over fraude. Zo verbood China beurzen waar de cryptovaluta's worden verhandeld en besloten Japan en de Filipijnen die beurzen te reguleren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.