Cryptovaluta in het vizier van centrale banken

Verschillende landen hebben aangegeven bezig te zijn met de creatie van een eigen cryptomunt. Recent kondigde Zwitserland en Noorwegen aan de mogelijkheden te onderzoeken. Ze zijn nu onderdeel van een aardig gegroeide lijst van landen met cryptoplannen.

Adoptie

Cryptovaluta in het vizier van centrale banken
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het lanceren van een nationale munt is niet beperkt tot Europese landen. Over de hele wereld worden plannen gesmeed rondom het lanceren van een eigen cryptomunt. Het gaat hier doorgaans om onderzoek naar het nut van zo'n eigen valuta, net zoals Zwitserland recent aankondigde:

“De Bondsraad is zich bewust van grote uitdagingen, zowel juridisch als monetair, die bij de invoering van een e-franc komen kijken. Het is daarom nodig om de risico's en kansen te onderzoeken, en om de juridische, economische, en financiële eigenschappen van de e-franc vast te stellen.”

De Zweedse Riksbank was de eerste Europesche centrale bank die aankondigde met cryptogeld bezig te zijn:

Het gebruik van papiergeld en munten neemt af. Tegelijkertijd ontwikkelt technologie zich door. Zeker op het gebied van elektronisch geld en betalingsmethodes. De Riksbank is daarom een project gestart om erachter te komen of de uitgifte van een e-krona levensvatbaar is. Er is nog geen beslissing over genomen.

Inmiddels is het lijstje van landen waarin een nationale cryptomunt ter sprake is gekomen aardig gegroeid:

Zeker als het gaat om een lidstaat van de EU is het nog maar de vraag of een eigen cryptomunt levensvatbaar is. Tijdens een persconferentie in Frankfurt (7 september 2017) liet Mario Draghi weten dat daar wat hem betreft geen misverstand over kan bestaan:

Een lidstaat kan geen eigen valuta introduceren; de munt van de Eurozone is de euro.

Of en wanneer de eerste nationale cryptomunt gelanceerd wordt, moet de toekomst uitwijzen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.