Studie van Chinese overheid identificeert 421 nepprojecten

China's IFCERT rapporteert dat het per april 2018 421 malafide cryptovaluta heeft gesignaleerd. In het rapport waarschuwt het comité voor drie zogenaamde red flags.

Veiligheid

Studie van Chinese overheid identificeert 421 nepprojecten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In China wordt de cryptomarkt scherp in de gaten gehouden. Op 19 januari dit jaar stelde het China's Ministry of Public Security dat het illegale activiteiten en primamidespellen de markt uit zou helpen. Nu publiceert het cijfers van een onderzoek van het National Committee of Experts for Internet Finance Security Technology (IFCERT).

Het Chinese comité stelt dat het 421 malafide cryptovaluta gevonden heeft. De resultaten lijken voornamelijk op de Chinese markt (cq. Chinese projecten) gericht te zijn. Omdat 60% van de projecten niet in China worden gehost, was het lastig om de projecten te vinden en volgen.

Net als de nep-ICO van het Amerikaanse SEC is het doel om mensen te beschermen tegen dit soort praktijken. China noemt drie red flags waar je dergelijke projecten aan kunt herkennen:

  1. De projecten zijn gebaseerd op een pyramid scheme, waarbij een hoge ROI wordt beloofd, die toeneemt naarmate je meer investeert.
  2. De projecten hebben geen originele broncode (gepubliceerd). Er wordt gebruik gemaakt van methodes die zorgen voor hoge beloningen in de beginfase van het project, waardoor deelnemers in de waan leven van gigantische beloningen.
  3. De valuta zijn vaak niet te verkrijgen op de gangbare exchanges, en worden over the counter of op een eigen exchange verhandeld.

Meer details over de projecten die zijn gecontroleerd zijn niet te vinden. Het rapport beperkt zich tot een samenvatting van de resultaten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.