SEC lanceert nep-ICO om investeerders te onderwijzen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission wilt voorkomen dat mensen slachtoffer worden van malafide ICO's. De reguleerder heeft daarom een eigen ICO gelanceerd. Niet om in te kunnen investeren, maar om mensen te leren hoe ze fraudulente ICO's kunnen identificeren.

Veiligheid

SEC lanceert nep-ICO om investeerders te onderwijzen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De Amerikaanse waakhond lanceerde woensdag een zogeheten mock ICO: HoweyCoin. De nieuwe munt komt met een eigen website, een whitepaper, en andere zaken die je normaliter tegenkomt in de marketing van een ICO. De aandachtige lezer zal al snel nattigheid voelen. Maar degene die toch een poging doet om munten te kopen, komt uit op de website van de SEC.

De headline die de bezoeker daar direct in beeld krijgt:

Als je ingegaan bent op een investeringsaanbod als deze ben je misschien opgelicht — HoweyCoins zijn nep!

De website vervolgt met een overzicht van zogenaamde red flags - signalen waar je op moet letten om ICO's met kwade bedoelingen te kunnen identificeren:

  • Claims van hoge gegerandeerde winst.
  • Beroemdheden die het project aanbevelen.
  • Claims dat het project 'SEC compliant' is.
  • Kunnen investeren met een credit card.
  • Pump & dump scams.

Owen Donley, chief counsel van SEC's Office of Investor Education and Advocacy vertelde in een statement dat de website van HoweyCoin een groot aantal van bovenstaande red flags bevat. Zo kunnen (nieuwe) investeerders zichzelf trainen op het spotten van financiële risico's:

“Fraudeurs kunnen snel een aantrekkelijke website lanceren, en het vullen met jargon om investeerders te trekken”, aldus Donley. “Maar frauduleuze websites hebben vaak zogeheten red flags. Daar kan je aan zien dat je te maken hebt met dubieuze praktijken.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.