Fintech startup Circle komt met een aan de dollar gekoppelde cryptovaluta

Circle (waar o.a. Goldman Sachs achter zit) is een peer-2-peer betalingsdienst, en opereert sinds 2013 op de Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft een eigen cryptovaluta aangekondigd die gekoppeld is aan de US dollar. Naar eigen zeggen een “compliant alternative” op Tether (USDT).

Regelgeving

Fintech startup Circle komt met een aan de dollar gekoppelde cryptovaluta
0%
De redactie
Door De redactie

De aankondiging gaat gepaard met een nieuwe investeringsronde van 110 miljoen dollar, waar Bitmain een belangrijke rol in speel. De waarde van Circle komt daarbij in de buurt van 3 miljard dollar. 

Met de introductie van de nieuwe munt wilt Circle een belangrijk probleem oplossen: de volatiliteit van cryptovaluta. Volgens critici is dit een van de redenen dat cryptogeld nog niet gebruikt kan worden als betaalmiddel.

Volgens Circle kampen bestaande stablecoins met een gebrek aan financiële en operationele transparantie:

Bestaande aan fiatgeld gekoppelde projecten hebben te kampen met een gebrek aan financiële en operationele transparantie. Ze zijn ongereguleerd gebruikt, en de ontwikkeling ervan heeft achter gesloten deuren plaatsgevonden.

Dat wordt door Circle opgelost door de benodigde transparantie wel te bieden:

Circle's USDC lost deze problemen op door die transparantie wel te geven. Er wordt gewerkt binnen de kaders van Amerikaanse wetten. Dat wordt bevestigd door bankpartners en onafhankelijke auditors.

De munt gaat USD Coin (USDC) heten, en wordt in eerste instantie op het Ethereum-netwerk gelanceerd.

CENTRE 

CENTRE is een open source project en ledenorganisatie voor het gebruik van aan fiat gekoppelde stablecoins voor wereldwijde betalingen. Het is in 2017 opgericht door Circle, en is daarmee ook direct het eerste lid van CENTRE. Alleen leden van CENTRE mogen USDC uitgeven. Technische procedures en processen die een bedrijf volgt om USDC in gebruik te nemen worden door CENTRE gereviewed.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.