DX.Echange onjuist neergezet als exchange van NASDAQ

Recent stroomden de berichten over DX.Exchange binnen. DX.Exchange lanceert in juni en is in verschillende media neergezet als exchange van NASDAQ. De vork blijk anders in de steel te zitten.

Exchange

DX.Echange onjuist neergezet als exchange van NASDAQ
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Op 25 april kondigt de Nasdaq CEO aan dat NASDAQ overweegt om in de toekomst ook cryptovaluta te verhandelen. Dan past een "NASDAQ-powered exchange" mooi in het plaatje, toch?

Het begon allemaal met een aankondiging op financemagnates.com:

Exclusief: NASDAQ-powered crypto exchange DX lanceert komende maand

dx.exchange, die komende maand moet lanceren, is de eerste door NASDAQ bekrachtigde exchange. “Het voordeel van deze samenwerking is drieledig: de merknaam, de technologie, en juridisch”, stelt Daniel Skowronski, CEO van DX Exchange.

In verschillende media is DX.Exchange neergezet als exchange van NASDAQ zelf. Dat is niet zo. De nieuwe exchange gebruikt enkel technologie van NASDAQ (de trading engine om specifiek te zijn), net als zo'n 70 andere stock exchanges wereldwijd. DX.Exchange is daar ook één van, en inderdaad de eerste crypto exchange die gebruik maakt van deze technologie. De exchange zelf is gevestigd in Estland.

De exchange zelf adverteert met Free Crypto Trading. Niet helemaal waar. Je betaalt geen trading fees, maar wel 10 euro per maand om toegang te krijgen tot de exchange. Een ander business model dan gebruikelijk, maar niet gratis.

Wat uit verder onderzoek blijkt, is dat DX.Exchange een rebranding is van het eerder aangekondigde Coins.Exchange. In hoeverre de genoemde licentie de exchange daadwerkelijk reguleert is onduidelijk; de inhoud ervan konden we niet controleren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.