Drie perspectieven op een grootse toekomst voor Bitcoin
Voor bitcoin-believers is het vloeken in de kerk, maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je in bitcoin zou moeten investeren. Kijk met de blik van de buitenstaander en je ziet allerlei gegronde bezwaren.
- Dat toezichthouders met één pennenstreek bitcoin kunnen verbieden, of de regels zo streng maken dat dagelijks gebruik erg onpraktisch wordt, en de drempel voor nieuwe geïnteresseerden torenhoog.
- Dat we in de westerse wereld bitcoin eigenlijk helemaal niet nodig hebben, omdat we al een prima functionerend betalingssysteem hebben met instant payments en wellicht binnenkort centralebankgeld.
- Dat het bakken met energie kost om het netwerk te beveiligen, en wat krijg je er nou echt voor terug? Een traag, duur en niet-schaalbaar geldsysteem waar je nergens mee kunt betalen.
En dat zijn allemaal stuk voor stuk gewoon goede punten, die je niet aan de kant kunt schuiven als dom of onzinnig. Als je om deze redenen besluit om nu geen bitcoin te kopen, dan heb je er heel veel beter over nagedacht dan de meeste mensen die er niets van moeten weten.
Waarom dan toch investeren?
De meeste bezwaren delen de observatie dat bitcoin nog een jonge en onvolgroeide technologie is, met aan allerlei kanten scherpe randjes en bakken aan oningeloste beloften.
En daarin ligt ook de sleutel naar redenen om wel bitcoin te kopen. Namelijk de mogelijkheid dat bitcoin in het komende decennium daadwerkelijk opgroeit tot een volwassen en gebruiksvriendelijk wereldwijd geldsysteem.
In dit artikel wil ik drie perspectieven beschrijven van waaruit je kunt investeren. Drie investment theses, zo je wilt.
Ten eerste het ideële perspectief, waarbij bitcoin mensen beschermt tegen oprukkende surveillance en censuur door overheid en tech-bedrijven.
Ten tweede het financiële perspectief, waarbij bitcoin een optie is op het falen van het huidige geldsysteem, een gok met gigantische upside.
Ten derde het technologische perspectief, waarbij bitcoin hét wereldwijde digitale geldsysteem wordt, het internet voor waardeoverdracht.
Velen ontdekken bitcoin vanuit één van deze invalshoeken, en leren gaandeweg de andere kanten van de technologie kennen. Falling down the Bitcoin rabbit hole, noemen we dat!
Bitcoin is een overtuiging
In de bitcoin-community zit een groep mensen die bitcoin steunen omdat ze geloven in de achterliggende ethos, namelijk die van zelf-soevereiniteit. Je hoeft geen derde partij te vertrouwen om te sparen en betalen.
De waarden van de cypherpunk traditie klinken door in hun argumenten. Voor veiligheid, privacy en vrijheid. Tegen surveillance, dwang en censuur. Ze omarmen principes uit de Oostenrijkse school en pleiten voor scheiding tussen geld en staat.
Voor hen is het argument dat bitcoin in Nederland op dit moment niet erg nodig is omdat we prima kunnen pinnen in de winkel niet belangrijk, en een mogelijk verbod door toezichthouders juist een reden om fanatieker te worden.
Het zijn dezelfde mensen die scherp zijn op privacy-wetgeving en protesteren tegen achterdeurtjes in versleuteling. Edward Snowden, Julian Assange. Soul in the game, risico nemen voor je overtuigingen!
Bitcoin is een optie
De laatste twee jaar zien we een groeiende groep mensen die bitcoin bezitten als optie op het falen van het financiële systeem. Een hedge, een gok, hoe je het ook wilt noemen.
De redenering is als volgt. Stel nou dat een zwarte zwaan ons treft, stel dat we in een diepe crisis terecht komen, stel dat bitcoin daadwerkelijk een wereldwijd geldsysteem wordt, dan is er een enorm rendement te behalen.
Het kan daarom geen kwaad om 5% van mijn nettowaarde in bitcoin te investeren als gok op dat scenario. Als de komende jaren de Sharpe ratio blijft zoals die de afgelopen jaren was, dan is het een geweldige aanvulling op mijn portfolio.
Aanwijzingen voor dit scenario zijn er genoeg. Bijvoorbeeld dat het IMF en BIS in 2017 hebben besloten om bitcoin niet te verbieden, maar te reguleren. Dat in het Amerikaanse congres tijdens de Libra-hoorzittingen bitcoin genoemd werd als onstopbaar. Dat grote financiële instituten infrastructuur bouwen, zoals Bakkt.
Maar het gaat bij deze denkrichting niet om argumenten voor en tegen, het gaat erom dat de kans dat bitcoin (extreem) succesvol is niet nul is.
1% #bitcoin + 99% cash allocation beats S&P500 pic.twitter.com/ThjZVIPLdI
— PlanB (@100trillionUSD) January 21, 2019
Bitcoin is een technologische revolutie
Bitcoin is niet uit de lucht komen vallen. Veel van de technische ingrediënten van bitcoin bestonden al decennia toen Satoshi Nakamoto ze in 2009 tot iets nieuws componeerde: digitaal geld, waar niemand de baas is en waar niemand vals kan spelen.
Door een briljante combinatie van ideeën is het gelukt om een geldsysteem te bouwen dat voldoet aan de volgende eigenschappen:
- Open - iedereen kan meedoen, mensen en machines, zonder iemands toestemming.
- Borderless - het netwerk is overal, wereldwijd, en valt niet onder de jurisdictie van een land.
- Neutral - het systeem heeft geen mening over hoe, wanneer en waar je je geld besteedt.
- Censorship resistant - niemand bepaalt wie er mee mag doen, niemand kan iets terugdraaien.
- Public - iedereen kan controleren dat het systeem klopt.
Deze eigenschappen zorgen ervoor dat bitcoin een goede publieke infrastructuur kan zijn voor geld, zoals internet dat is voor informatie.
In fact, as it turns out, many of the technical components of bitcoin had been around for decades. They just hadn't been assembled in quite the right way...https://t.co/9fVmEeKYgq pic.twitter.com/keWuScjJhF
— Jill Carlson (@jillruthcarlson) November 1, 2019
En dat opent een heel nieuwe wereld aan mogelijkheden:
- Machines die elkaar betalen. Bijvoorbeeld auto's die elkaar betalen voor het leveren van kennis over de situatie op de weg, of de energiemaatschappij die jouw accu's betaalt voor het gebruik van jouw stroom.
- Micro payments en streaming payments. Heel kleine betalingen voor gebruik van een dienst, zoals een AI-dienst in de cloud die je helpt beslissen. Of voortdurende betalingen tijdens het gebruik van een dienst.
- Decentralized finance. Financiële dienstverlening zonder tussenpersoon, en dus zonder counterparty risk. Denk aan betalen, overboeken, sparen, lenen en escrow.
- Slimme transacties. Regels voor wie mag betalen, en wanneer. Workflows voor verdelen van geld op bepaalde tijden en voorwaarden. Zonder tussenpersoon.
En dan zijn dit alleen nog maar de meest voor de hand liggende dingen, het topje van de ijsberg. Naarmate de technologie volwassen wordt zullen totaal nieuwe toepassingen zichtbaar worden.
Je zou het kunnen zien als een volgende stap in de ontwikkeling van internet:
- In de jaren '90 brak het wereldwijde web door als manier om informatie over te dragen. Eerst alleen statisch, later met interactie. Zoeken, samenwerken,
- In de jaren '00 braken de eerste sociale netwerken door als manier om relaties en gemeenschappen op te bouwen. Via Hyves en Myspace naar Facebook, Whatsapp en Twitter.
- In de jaren '10 braken cryptovaluta door als manier om waarde over te dragen. Bitcoin als geldsysteem, Ethereum als smart contracts platforms en nog talloze projecten met hun eigen idee en droom.
In dit perspectief gaat het niet om wat bitcoin nu al kan, ook al is dat vanuit technologisch perspectief heel indrukwekkend, het gaat om wat er in de toekomst allemaal mee zal kunnen als men jarenlang rustig en gestaag doorbouwt.
1% of people using Mobile phones - "It's in its infancy"
— RenegadeInvestorUK (@sharkybit) January 3, 2018
1% of people using the Internet - "It's in its infancy"
1% of people using Social media - "It's in its infancy"
1% of people using #Bitcoin - "Bitcoin is the biggest bubble the world has ever seen" pic.twitter.com/xtUlSirbA8
Kinderschoenen
Bitcoin staat daadwerkelijk nog in de kinderschoenen. De vergelijking wordt wel eens gemaakt met internet in de jaren '90. Toen moest je met een modem inbellen om voor 2 gulden per uur zelf in elkaar geknutselde websites over iemands hobby te bekijken.
Wie durfde toen te voorspellen hoe alomtegenwoordig het web twintig jaar later zou zijn? Glasvezel, wifi, smartphones, 4G, iDeal - het moest allemaal nog uitgevonden worden.
We overschatten vaak wat er in een jaar kan gebeuren, en we onderschatten wat er in 10 jaar tot stand komt.
Vanuit drie verschillende invalshoeken keken we naar hetzelfde: een radicaal nieuwe technologie waar wereldwijd tienduizenden geniale geesten aan werken, en waarvan we slechts de eerste sprietjes boven de grond uit zien komen.
Tienduizenden wiskundigen, cryptografen, hackers, programmeurs, ontwerpers, speltheoretici, economen, investeerders, (centrale) bankiers, politici, toezichthouders, juristen, accountants, journalisten en ondernemers. Samen verkennen ze, onderzoeken ze en bouwen ze aan een nieuwe decentrale publieke infrastructuur, met nieuwe manieren van kopen, verkopen, handelen, communiceren en samenwerken.
Bitcoin, met al z'n nog niet opgeloste vraagstukken, speelt daarin een centrale rol.
Mensen die vandaag in bitcoin investeren accepteren het risico dat ze alles kwijtraken. Maar met dat risico komt de kans dat een bitcoin nog 100x zoveel waard gaat worden.
Deze winter zullen we een aantal veel gehoorde bezwaren, risico's en uitdagingen verder onderzoeken. Is er daadwerkelijk een probleem? Zijn er al oplossingsrichtingen? Waar wordt nu aan gewerkt?
Misschien ben je niet overtuigd. That's ok.
Volg het van de zijlijn. Misschien bestaat bitcoin volgend jaar nog steeds, is het nog steeds niet verboden, zijn er weer meer bitcoinbezitters, meer transacties, meer infrastructuur, meer producten omheen, meer innovatie.
Misschien komt er een moment dat voor jou de kansen zwaarder wegen dan de bedreigingen, en misschien verandert dan je oordeel.
Uiteindelijk zal de tijd het leren!
Prices when media declared bitcoin dead:
— Rhythm (@Rhythmtrader) November 4, 2019
Wired: $2
Forbes: $15
Bloomberg: $93
NY Mag: $105
Slate: $131
Biz Insider: $182
WaPo: $182
USA Today: $208
NY Times: $208
FT: $290
Guardian: $318
Reuters: $327
AOL: $332
CNN: $333
Yahoo: $479
Keep this in mind when reading all headlines.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.