5 belangrijke tips voor de crypto-beginner

Als je nieuw bent in de cryptowereld, komt er nogal wat op je af. Er zijn duizenden projecten. Oude munten, nieuwe munten. Tokens. ICO's. Exchanges. Je hebt kans op een mooie return on investment, maar je kunt net zo makkelijk flink 't schip in gaan.

In onze telegram-groep zitten ervaren en zeer behulpzame crypto-handelaren. Ik stelde ze deze vraag: "Nu je weet hoe de cryptowereld werkt, wat is de allerbelangrijkste tip die je jezelf had willen geven toen je net was begonnen?" Als je net in de trein bent gestapt, zijn hun antwoorden belangrijke tips voor jou.

5 belangrijke tips voor de crypto-beginner
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Lees je goed in over blockchaintechnologie

@DennisDaMennis antwoordde: "Lees wat een blockchain inhoudt, hoe het werkt en wat de toepassingen zijn. Zodra je de technologie begrijpt pas kiezen waar je je geld in wilt steken."

Hiermee snijdt hij een belangrijk onderwerp aan. Als je begint, denk je wellicht in eerste instantie aan de snelle opbrengsten die voor je in het verschiet liggen. Maar juist als het gaat om investeringen in crypto-projecten, is het belangrijk dat je kunt beoordelen hoe kansrijk het project is waar je in gaat investeren. De manier waarop het de blockchain inzet, en in hoeverre dat écht nuttig is, is daarin een belangrijke factor.

Zorg er daarom voor dat je jezelf inleest over blockchains. Wat is een blockchain eigenlijk? En waarom heet het zo? Op welke manieren kan een blockchain ingezet worden, en waarom is een blockchain daarvoor de aangewezen tool? Zomaar wat vragen die je jezelf kunt stellen. Voelt deze materie nog als een vreemde taal? Neem dan de tijd om te leren, voordat je tot actie over gaat.

Maak een investeringsplan, en hou jezelf eraan

Door een investeringsplan te maken, zorg je ervoor dat je het overzicht over je financiën niet verliest. Zeker als je net bent ingestapt, en je zit in een periode waarin het voor de wind gaat, kan het aantrekkelijk zijn om toch nog wat meer te investeren. En ach, een paar dagen later nog wat.

@MatthijsHoek zei: "Hou je qua inzet en dergelijke aan je oorspronkelijke plan. Kijk het een tijdje aan (ook als je winst maakt), en dan beslis je of je meer investeert ja of nee."

@Susanne vulde later aan: "Natuurlijk ook alleen geld investeren dat je voor langere tijd (of misschien voor altijd) kan missen. Verwacht niet binnen een maand enorme winst, maar trek er zeker een jaar voor uit en stel een doel voor jezelf. Wanneer is het "genoeg"? Wanneer cash je uit? Denk na over een strategie."

Ten slotte @Hendrik z'n inbreng: "Volg je investering een periode. En begin met 2 á 3 projecten. Niet teveel tegelijk, en je buy in verspreiden over een periode, bv. in stappen van 10%."

Een belangrijk punt, want voor je het weet, heb je meer uitgegeven dan je kunt missen. De markten zijn nog zeer beweeglijk, en het kan zomaar zijn dat je portfolio in een paar dagen van grote winst naar groot verlies zakt. Je hoort mensen daarom vaak zeggen: geef nooit meer uit dan je kunt verliezen!

Doe je eigen onderzoek

Iedereen is het er over eens: je moet je eigen onderzoek doen, voordat je ergens in investeert. Tegelijkertijd is dit als beginner natuurlijk helemaal niet eenvoudig. Want wat moet je dan onderzoeken, en naar wie moet je luisteren? Dat leverde een interessant gesprek op.

@maximus: "Niet luisteren naar andere mensen."

@zie_folder: "Luister niet naar advies van iemand anders over de coins waar je geld in moet steken."

@SeraphixDesign: "Luisteren naar andere mensen is in sommige gevallen ook goed... Ik leer nog steeds dagelijks bij. En vind het nog steeds interessant als er hier over projecten een discussie start."

@maximus: "Maar als beginner is het lastig te bepalen wie je serieus kan nemen. Kijk naar al die YouTube 'experts' met tienduizenden volgers. Naarmate je wat verder komt is dat makkelijker en heb je mensen die je vertrouwt en hoog hebt zitten etc."

@Kaspernova: "Laat je in ieder geval niet gek maken door mensen die allerlei coins noemen als the next big thing."

Ten slotte het advies van @NickVeldkamp: "Niet meegaan in de hype. Niet zomaar investeren in coins die door iedereen op internet worden aangeraden."

Wat je onderzoekt en hoe je dat doet verschilt per persoon. De één heeft veel aan gesprekken met anderen, de ander zoekt alles tot op de komma uit. Het is belangrijk dat je hierin je eigen weg vindt, en daaruit je eigen systeem ontstaat. Je kunt bijvoorbeeld starten met het zoeken naar antwoord op de volgende drie vragen als je een nieuw project tegenkomt:

  1. Wat is het doel van het project, en waarom draagt het gebruik van een blockchain daar aan bij?
  2. Welke concurrenten heeft het project, en waarom gaat dit project het beter doen dan de rest?
  3. Hoe is het team achter het project samengesteld, en waarom zijn zij in staat om het doel van het project te bereiken?

Je zult zien dat je geleidelijk aan beter wordt in het zoeken naar antwoorden, en het verzinnen van nieuwe vragen. Het doen van dit soort onderzoek wordt ook wel fundamentele analyse genoemd. Daarover schrijven we een andere keer meer.

Handel niet op emotie

Misschien ken je het wel. Je hoort een groep mensen heel enthousiast spreken over een project, en je krijgt het gevoel dat je de boot mist als je niet meedoet. Of je ziet je portfolio in waarde stijgen, en het wakkert de drang aan om méér te kopen. De andere kant op kan ook. Je hebt net een nieuwe munt gekocht, en je ziet de koers kelderen. Dat doet pijn, en je wilt er vanaf.

Zomaar wat opmerkingen van LC'ers:

@Ruud: "Emotietraden geeft tranen."

@JT: "Niet impulsief reageren op stijgingen en dalingen, maar soms gewoon even afwachten."

@Kaspernova: "Begin klein, wees niet meteen hebberig, je zal fouten maken. Koop niet als iets snel stijgt tenzij je de coin wilt houden voor lange termijn."

In de cryptowereld kunnen gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. Juist daarom is het belangrijk dat je weet waar je aan begint, en een plan hebt klaarliggen voor verschillende scenario's. Je kunt dan bij verrassingen terugvallen op de strategie die je eerder voor jezelf hebt uitgestippeld, en het voorkomt daarmee dat je impulsief reageert. Doe je dat niet, eindig je vaak verder van huis dan je al was.

Koop wat je kent

Ten slotte wat over je eerste aankopen. @MonneyPenney zei: "Pak projecten waar je de wereld van begrijpt. En beoordeel die. Want dan ben je het beste in staat te beoordelen."

Zoals we eerder al schreven, wordt je waarschijnlijk in het begin overweldigd door het aantal projecten waar je aan kunt deelnemen. Een goed eerste filter is om onderzoek te doen naar projecten waarvan je de context of de markt goed kent. Je zoekt het dan wat dichter bij huis, en dat maakt dat je het project inhoudelijk makkelijker en beter kunt beoordelen.

Ten slotte

Dit waren 5 belangrijke tips om ter harte te nemen. Het is natuurlijk niet alles, maar het is een mooi startpunt. Andere dingen die zijn genoemd zijn bijvoorbeeld:

  • Focus je op de lange termijn, en ga er niet vanuit dat je snel rijk wordt.
  • Diversifieer je portfolio, en wed niet alles op 1 paard.
  • Hou je portfolio (je winst en je verlies) in de gaten.

Twijfel je? Wil je verder praten? Of gewoon nog meer tips? Kom langs op Telegram, er zijn altijd mensen online om je verder te helpen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.