Wat is een exchange?

Een exchange is een beurs waarop munten en tokens verhandeld worden. Er zijn heel veel verschillende soorten exchanges, die elk hun eigen toepassing hebben.

Welke exchanges het beste bij jou passen hangt af van wat je nodig hebt. Ga je daytraden of een portefeuille opbouwen voor de lange termijn? Ga je zelf handelen of een bot programmeren? Een klein of groot startkapitaal? Privé of zakelijk?

Exchange

Wat is een exchange?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Van euro's naar bitcoins

De eerste exchange waar veel mensen mee in aanraking komen, is een exchange die ook fiatgeld (zoals euro's en dollars) ondersteunt. Zo'n exchange vormt als het ware de toegang tot de cryptowereld. In Nederland heb je bijvoorbeeld litebit.eu, btcdirect.eu en bitrush.nl. Internationaal zijn coinbase.com en bitstamp.net bekend.

Deze exchanges ondersteunen vaak een klein aantal cryptomunten en vereisen een intensieve verificatie van je identiteit om te voldoen aan de overheidsregels.

Altcoins

De meeste mensen met een beperkt kapitaal zullen een brede portefeuille willen opbouwen. Dan heb je een paar goede exchanges nodig met veel verschillende handelsparen.

Een goede exchange herken je aan:

  • een hoog volume zodat er voldoende liquiditeit is
  • veel aandacht voor beveiliging
  • een goede reputatie onder handelaars

De volgende exchanges voldoen daaraan:

Meer exchanges vind je op CoinMarketDir.

Als je geïnteresseerd bent in een specifiek project, dan heb je een exchange waar die munt of token verhandeld wordt. Op CoinMarketCap kun je van een munt zien op welke exchanges die te krijgen is.

Op een exchange komen

Projecten willen graag snel op de grote exchanges verhandelbaar zijn, omdat dan meer mensen toegang hebben tot hun munten of tokens. Een listing op een grote exchange betekent vaak automatisch meer vraag, en daardoor een stijgende koers.

Voor veel munten is het op een exchange komen een doel op zich geworden. De zichtbaarheid en de koersstijging zorgen voor een grotere community en meer financiële middelen. Om op een exchange te komen, moet vaak een grote som geld betaald worden, of door een groot aantal mensen gestemd worden.

Een kritische noot is hierbij op z'n plaats. Het gevecht om exchanges leidt de aandacht soms af van de echte waarde van een project. Wat is het nut voor de echte wereld? Welke problemen lost het op?

Decentralized exchanges

Alle exchanges waar we het tot nu toe over hadden zijn de traditionele gecentraliseerde exchanges. Ze worden beheerd door een commerciële partij waar alle handelaren hun geld deponeren. Zij matchen vraag en aanbod en zorgen voor de transactie.

Dat past eigenlijk niet goed bij het decentrale gedachtengoed van de cryptowereld. Bovendien brengt het een groot risico met zich mee. Als de exchange gehacked wordt, ben je je geld kwijt.

Om dat op te lossen zijn veel projecten bezig met een decentralized exchange, een DEX. Meer hierover in deze blogpost over decentralized exchanges.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.