Wat is een decentralized exchange?

De meeste exchanges worden beheerd door een centrale partij. Je deponeert je geld bij de exchange en een koop of verkoop vindt plaats binnen de muren van de exchange.

Het belangrijkste nadeel hiervan is dat de exchange (technisch gezien) eigenaar wordt van het geld op het moment dat je het naar ze toe stuurt. En de exchange kan jouw geld kwijtraken of stelen. Het gebeurt regelmatig dat een exchange gehacked wordt.

Exchange

Wat is een decentralized exchange?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vinny Lingham schreef daarover begin januari:

Een gecentraliseerde exchange kan gehacked worden, kan er met het geld vandoor gaan, maar kan ook verboden worden door een overheid. Het is tenslotte gewoon een bedrijf met een vestigingsplaats en regelgeving waaraan het onderhevig is. Sommige exchanges moeten om die reden ook weten wie z'n klanten zijn met vergaande identificatie tot gevolg. Het is niet anoniem.

En daar zien we ook het principiele bezwaar. De bitcoin was ook een aanklacht tegen de banken die als centrale autoriteiten ons financiele systeem bestieren. Bij cryptogeld zou niemand te baas moeten zijn. Geen overheid, geen bank, geen beurs.

Niemand is de baas

Een gedecentraliseerde exchange (DEX) is een oplossing hiervoor. Op zo'n exchange blijft het geld je eigen bezit, en een koop of verkoop is een rechtstreekse transactie tussen twee handelaars.

Het idee spreekt de cryptowereld aan. Niemand is de baas, de handelaars blijven anoniem en wat er binnen de exchange gebeurt is door iedereen te controleren.

Nog weinig gebruikt

Maar waarom handelen we dan allemaal nog op de bekende gecentraliseerde exchanges zoals Binance en Bittrex? Om drie redenen.

Ze zijn moeilijk in gebruik. De user interface is vaak niet gebruiksvriendelijk. De interactie is traag en het is onduidelijk wat er gebeurt als je orders plaatst, en wat daarna de status is van een order.

Ze missen functionaliteit. In vergelijking met gecentraliseerde exchanges zijn de mogelijkheden erg beperkt. Geen stop loss of limit orders, geen margin trading, geen historie of grafieken.

Ze hebben een laag handelsvolume. Er is een kip-ei probleem bij exchanges. Er moeten veel kopers en verkopers zijn voor voldoende liquiditeit. Maar pas bij voldoende liquiditeit wordt het interessant voor kopers en verkopers.

Een DEX is complex

En het is best begrijpelijk, het is namelijk moeilijk om een goede DEX te bouwen.

Veel acties op een DEX zijn transacties op een blockchain en worden afgehandeld door een smart contract. Dat is complexer, trager en moeilijker schaalbaar dan het simpelweg matchen van vraag en aanbod op een gecentraliseerde exchange.

Als het alleen gaat om Ethereum en Ethereum-tokens, dan blijft alles op dezelfde blockchain. Maar wat nu als je Monero of Litecoin wilt kopen? Dan moet er een blockchain-overstijgende transactie plaatsvinden. Daarvoor worden nu protocollen (zoals 0x, graphene en OmiseGo) en technieken (zoals cross-chain atomic swaps) ontwikkeld.

De exchange van de toekomst

Toch is de verwachting dat in de komende jaren steeds meer exchanges zullen decentraliseren. Er zijn tal van veelbelovende projecten die delen van het probleem aan het oplossen zijn. Zie het artikel "State of Decentralized Exchanges, 2018" voor een overzicht van wat er allemaal gebeurt.

Je ziet hier veel nieuwe projecten. Maar ook bestaande exchanges zijn ermee bezig. In maart onthulde Binance bijvoorbeeld dat ze bezig zijn met een DEX. In elk geval zie je een sterke ontwikkeling in de richting van decentralisatie, geheel in lijn met de uitgangspunten van de bitcoin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.