Hoe worden Ethereum-tokens gebruikt?

Eerder hebben we uitgelegd wat een Ethereum-token is, hoe ze tot stand komen en waarom ze belangrijk zijn voor het Ethereum-ecosysteem. Vandaag gaan we het hebben over de rol van tokens in bestaande producten. Met behulp van een aantal voorbeelden leggen we uit hoe tokens worden gebruikt.

Ethereum

Hoe worden Ethereum-tokens gebruikt?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Financial incentives”

Ga je zelf op onderzoek uit, kom je erachter dat deze term vaak wordt gebruikt als argument waarom tokens nuttig zijn. Het gaat om financiële drijfveren voor gebruikers van een applicatie. Nog vrijer vertaald is het een manier om gebruikers te motiveren om een dienst of product te gebruiken, en ze eraan te binden. Gebruikers worden loyaler aan het merk en de retentie verbetert.

Je ziet die verhoogde betrokkenheid op verschillende manieren terug. Mensen hebben het erover met vrienden en familie. Er ontstaan actieve communities rondom een bedrijf of een product. Er wordt gehandeld in het token en er ontstaan speculaties, geruchten, mythes en hype.

De achterliggende marketing-technieken en -psychologie zijn interessant, maar daarover schrijven we nu niet. Naast het effect dat tokens hebben, hebben ze meestal daadwerkelijk een functie. Laten we kijken naar een aantal voorbeelden.

Use cases van Ethereum-tokens

Supply chain die je kunt vertrouwen

OriginTrail is een bedrijf in de automatisering van supply chains. Een supply chain is de productieketen waarin een grondstof door verschillende schakels tot een eindproduct wordt verwerkt. En daarin is het heel waardevol om aan het eind precies te weten wat er door alle schakels is gedaan met het product.

Denk aan voedsel, waarvan je precies weet hoe, waar, wanneer het bewerkt is en waar de ingrediënten vandaan komen. De blockchain is dan een onafhankelijke en controleerbare vastlegging daarvan, die niet kan worden aangepast (geen gesjoemel meer met vlees of THT-datums).

Het token van OriginTrail (TRAC, van het Engelse trace) wordt gebruikt om te betalen voor rekenkracht die nodig is om (grote hoeveelheden) data in het netwerk van OriginTrail te valideren en controleren.

Eerlijke reviews

Revain zit in de markt van van reviews. Veel review-platforms worden geplaagd door nep-reviews en grootschalige manipulatie. En andersom worden reviewers soms onder druk gezet om hun review in te trekken of te herzien.

Een goede review schrijven kost tijd en energie. Zeker als het om constructieve feedback gaat. Revain heeft het $R-token in omloop gebracht voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld om gebruikers te stimuleren om nauwkeurige reviews te schrijven door ze ervoor te betalen.

Veilige betalingsverzoeken

Request Network is een dienst waarmee iedereen een betaling kan aanvragen. De aanvraag is valuta-onafhankelijk, en de ontvanger ervan kan in een veilige omgeving betalen, zonder tussenkomst van een derde partij. Het REQ-token is nodig om deel te nemen aan het netwerk, betalingsverzoeken te maken en partijen te belonen die helpen bij de bouwen van het ecosysteem van Request.

Betaalde aandacht

Het Basic Attention Token is onderdeel van het Brave-ecosysteem. Het BAT-platform is een advertentieplatform, met het BAT-token als brandstof.

Adverteerders en publishers kunnen advertentieruimte kopen met het token. Ze betalen ervoor om gebruikers in aanraking te laten komen met hun merk of product. Anders dan je gewend bent, kan je als gebruiker BAT verdienen door met die reclame in aanraking te komen. Zo kan je betaald worden door je aandacht even te vestigen op een reclameboodschap.

Topje van de ijsberg

Dit waren maar vier voorbeelden van manieren waarop tokens gebruikt kunnen worden. Er zijn duizenden projecten die allemaal op hun eigen wijze digitaal geld als aandrijving van hun product gebruiken.

Nu je weet wat tokens zijn en hoe ze gebruikt worden, wordt het tijd om het te hebben over het aanschaffen van tokens en de manier waarop je ze bewaart. Een ander interessant vervolg zou kunnen gaan over smart contracts en hoe die in deze use cases een rol spelen. We laten het nog even in het midden..!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.