Wat is een Ethereum-token?

In het eerste artikel in deze serie introduceerden we Ethereum. We hadden het over Ethereum, Smart Contracts en Dapps. De belangrijkste smart contract hebben we het nog niet over gehad. Dat is het Ethereum-token.

Eerst even recapituleren. Ethereum is een platform waar applicaties op kunnen draaien. Ether is de cryptomunt die wordt gebruikt als brandstof voor het uitvoeren van transacties en applicaties, en een smart contract is zo’n applicatie. Eén of meer smart contracts samen wordt een dapp genoemd.

Ethereum

Wat is een Ethereum-token?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Tokens

Er is een speciaal soort smart contract die de creativiteit van ontwikkelaars en bedrijven echt aanwakkert: het Ethereum-token (vanaf hier kortweg ‘token’). Een token komt tot stand vanuit een smart contract die alle verwachte eigenschappen van een digitaal geld simuleert. Zo kan je er een aantal van hebben (balans), kan je het verzenden, ontvangen en verhandelen, kan je regels instellen ten aanzien van in- en deflatie, enzovoorts.

In essentie is het mogelijk om relatief eenvoudig een eigen digitale valuta in het leven te roepen. Je kunt zelf de regels opstellen, de naam verzinnen, en van het Ethereum-platform gebruikmaken. Voor welk doel dan ook. Je kunt je voorstellen dat er een groeiend ecosysteem is van zulke tokens.

De beste tokens zijn meer dan enkel een betaalmiddel. Vaak wordt worden ze als brandstof gebruikt voor een applicatie, net zoals Ether dat is voor het Ethereum-platform. Ze krijgen daarmee intrinsieke waarde.

Is het een token of een munt?

De woorden token en munt (het Engelse coin) worden vaak door elkaar gebruikt. Meestal wordt er ook met beide woorden simpelweg verwezen naar een betaalmiddel. Omdat een token de eigenschappen van digitaal geld simuleert, is dat ook niet zo gek.

Technisch gezien zijn er echter wel verschillen. Het belangrijkste verschil is dat een munt een eigen blockchain heeft, en een token enkel gebruik maakt van een blockchain. Zo ligt de nadruk bij een munt meer op de integriteit van de transacties, en die van een token op z’n functie in de applicatie waar het voor is geïntroduceerd.

In de dagelijkse praktijk is dit verschil niet zo relevant. Tokens worden net als munten gewoon verhandeld, en op het eerste gezicht zie je geen verschil. Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat munten een stabielere waarde hebben dan tokens, maar daar zijn de meningen over verdeeld.

Waarom zijn tokens belangrijk?

We schreven eerder dat tokens doorgaans worden gebruikt als ‘brandstof’ voor blockchain applicaties. Dat is niet erg concreet, en dat komt omdat de toepassingen eindeloos zijn. In de kern zorgt een token voor financiële drijfveren voor gebruikers van een applicatie. En als gebruikers het idee hebben ergens in geïnvesteerd te zijn, zijn ze meer betrokken bij de producten die ze gebruiken.

Je ziet die verhoogde betrokkenheid doorgaans terug in communities die ontstaan rondom producten die gebruik maken van digitaal geld. Mensen nemen actief deel aan de community, zijn betrokken bij de ontwikkelingen, en geven de projectleiding feedback over alle aspecten van de bedrijfsvoering. Typisch zaken die voor producten zónder digitaal geld lastig te bereiken zijn.

Twee soorten tokens

Over het algemeen worden tokens op twee manieren ingezet, en kan je onderscheid maken tussen twee typen tokens:

  1. Usage tokens: een token die je in je bezit moet hebben om van een bepaalde dienst gebruik te maken.
  2. Work tokens: een token die je het recht geeft om mee te werken in een organisatie, en geld te verdienen met het werk dat je levert. Zo kan je bijvoorbeeld rekenkracht leveren aan een organisatie, en geld verdienen met het werk dat je geleverd hebt.

Deze twee typen sluiten elkaar niet uit - er zijn tokens die beide taken op zich nemen.

Ten slotte

Hier kan je een lijst van de belangrijkste Ethereum-tokens vinden. Je kunt een lijst inzien gesorteerd op marktkapitalisatie, handelsvolume, of per organisatie. In het volgende artikel gaan we verder in op hoe tokens worden gebruikt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.