Bear traps, candles en diamond hands: dit is cryptotaal voor gevorderden

Eerder dit jaar schreven we over cryptotaal voor dummies. Dat stadium ben je natuurlijk al lang ontgroeid. We gaan daarom verder met een korte cursus voor gevorderden. Lees over CT, lurkers, aping en hopium!

Column

Bear traps, candles en diamond hands: dit is cryptotaal voor gevorderden
0%
Maarten van Rooij
Door Maarten van Rooij

Stel je eens voor dat je je argeloos in de cryptospace zou bewegen. Er liggen dan talloze gevaren en verleidingen op de loer, waarvoor je beducht moet zijn. Het kan helpen om je te begeven op CT, de afkorting voor Crypto Twitter, waar een wereldwijde groep van crypto-enthousiastelingen zich actief roert over alles wat met blockchain te maken heeft. Als dat rumoer je te machtig wordt, kan je natuurlijk ook gaan lurken. Als lurker sluit je je aan bij een forum of chatgroep, waar je vervolgens stilletjes op de achtergrond meeleest. Let op: je neemt niet deel aan de gesprekken, maar laaft zich simpelweg aan andermans conversaties om zo kostbare kennis en inzichten op te doen.

Maar dan? Hoe bepaal je je strategie? Sluit je je aan in die eindeloos lange rij voor één van de vele token sales, de schreeuwerige uitverkoop van crypto’s waarvan de fundamentele waarde (nog) niet is aangetoond? Mag ik je dan even herinneren aan de ICO (Initial Coin Offering) bubble uit 2017? Nieuwe munten en projecten schoten toen als paddenstoelen uit de grond en hoewel daar grof geld mee werd verdiend, gingen ook duizenden retailbeleggers voor een groot bedrag het schip in.

Sommigen kwamen akelig ten val door een zogenoemde rug pull. Zij kochten crypto’s waarvan aanbieders een enorme voorraad hadden, zodat de muntjes tegen een zeer lage aanschafwaarde op de markt konden worden gebracht. Een fijne lage instap dus, maar trok de koers aan, dan werden diezelfde voorraden gedumpt en voelden de naïeve beleggers de grond onder hun voeten verdwijnen. Een duidelijk gevalletje van ‘aping into the wrong coin’, vrij vertaald naar ‘in de aap gelogeerd zijn’. Schrik overigens niet als je dan voor een degen, (spreek uit: diedjen, afgeleid van ‘degenerate’), wordt uitgemaakt. Je hoeft niet metéén te twijfelen aan je verstandelijke vermogens, maar je hebt jezelf wel laten opjagen tot een roekeloze trade, uit winstbejag of uit FOMO, zonder eerst gedegen onderzoek te doen.

Het voorspellen van de koers blijft overigens een hachelijke onderneming. Voor je het weet stap je nietsvermoedend in een bear trap: alle signalen lijken dan te duiden op de omslag van een neerwaartse naar een opwaartse trend, maar die verwachtingen worden niet waargemaakt en de koers duikt alsnog omlaag. Op zo’n dieptepunt krijg je dan van alle kanten BTFD (Buy the f****** dip) toegeschreeuwd: grijp nu je kans, zodat je straks optimaal profiteert van de weg omhoog. Maar ja, hoe weet je nu of die weg omhoog zich nog zal aandienen? Natuurlijk, we hopen allemaal op green candles – de groene grafiek die de schoksgewijze stijgingen toont – maar het zou zomaar kunnen dat de afdaling in de bear market onafwendbaar is. Daar kun je dan maar beter je handen vanaf trekken, want never catch a falling knife...

Het moge duidelijk zijn: het kan verkeren in dit domein. Het ene moment ben je een wholecoiner en waan je je, als trotse bezitter van minimaal één hele bitcoin, onoverwinnelijk. Het andere moment zit je in zak en as, omdat het prijsherstel in een neergaande lijn een kortdurende opleving bleek; een Dead Cat Bounce die als een laatste stuiptrekking de hoop nog even deed opvlammen, voordat de koers kelderde…

Ons advies: don’t get high on hopium, het verslavende brouwsel van ‘hope’ en ‘opium’, waardoor traders de werkelijkheid uit het oog verliezen en zich onwetend verlaten op een wonder. Verdiep je in de materie, bepaal je strategie en houd daaraan vast met uw diamond hands. Dat is wat AMDAX voorstaat, en waarmee wij ons onderscheiden in het woelige cryptodomein. Tussen beren en stieren valt al genoeg te beleven; daar heb je geen hallucinerende middelen bij nodig.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Maarten van Rooij

Maarten van Rooij

Breed onderlegde bedrijfskundige. Accountmanager en salesspecialist bij AMDAX.