Mijn eerste echte bitcoin transactie: magisch!
Biechten
Hallo allemaal! Ik ben Bart en ik heb pas een aantal maanden geleden mijn eerste échte bitcoin transactie gedaan.
“Hoi Bart!”
Dank. Fijn om hier te zijn. Ik ben, zoals sommigen van jullie misschien weten, sinds 2017 met cryptovaluta bezig. In het begin vooral met ICO’s en altcoins en sinds 2018 eigenlijk uitsluitend met bitcoin. Tot die tijd heb ik veel ethereum transacties gedaan: versturen van en naar exchanges, handelen op EtherDelta en meedoen aan ICO’s. Autonome transacties, zonder tussenkomst van een derde partij!
Althans, dat dacht ik.
In werkelijk zat hier wel een derde partij tussen: Ledger, Trezor, MyEtherWallet of de exchange. Zonder die tussenliggende partijen was het voor mij niet mogelijk om een transactie te doen. Toen ik in 2018 mijn Ethereum-avontuur achter mij liet en het pad van bitcoin insloeg, veranderde er in principe weinig aan deze manier van werken. Mijn bitcoin stond op mijn Ledger Nano S en als ik een transactie wilde doen deed ik dat met gebruik van Ledger’s wallet-software. Dat heb ik twee jaar volgehouden, totdat mijn gegevens op straat kwamen te liggen: de voltallige inhoud van de marketing database van Ledger lag op straat. Er bekroop mij een vervelend gevoel. Kan ik deze partij wel vertrouwen?
Full nodes
Gelukkig had ik inmiddels uitgevonden hoe ik mijn eigen full node kon opzetten. Dat was voor mij nieuw, omdat het in de ethereum-wereld minder gebruikelijk is om dat als particulier te doen. Ik wilde graag mijn eigen bitcoin node omdat ik dan gebruik kon maken van het Lightning Network, een tweede laag bovenop het bitcoinnetwerk. Met Lightning is het mogelijk om kleine transacties te versturen die direct verwerkt worden en bijna niets kosten. Uiteindelijk hebben we nu, twee jaar later, meer dan 500 donaties verwerkt ter waarde van 20 miljoen sats. Wie weet vertel ik daar in de volgende bijeenkomst nog wel wat meer over.
Met de komst van Umbrel werd het opzetten van je eigen node alleen maar makkelijker. Geen gekloot meer in de command line interface. Gewoon installeren op een SD-kaart en gaan. Door verschillende tutorials te maken over deze software probeer ik de drempel voor beginners om een node op te zetten te verlagen. Dat is gelukt, want inmiddels hebben meer dan 250 mensen hun eigen node draaien in de meterkast. Het dwong me ook om zelf weer met de voeten in de klei te staan.
Hardware wallets, software wallets, transacties en de mempool: allemaal begrippen waar ik me opnieuw in moest verdiepen. En waar ik dacht dat ik goed op de hoogte was, bleek dat niet zo te zijn: er was nog voldoende ruimte voor verdieping. Zo bleken hardware wallets eigenlijk beter signing devices genoemd te kunnen worden, was het berekenen van de fee van een transactie lastiger dan gedacht, en liet de mempool zien hoe diep de rabbit hole daadwerkelijk is.
Magisch moment
Samen met mijn kijkers koppelde ik Specter, mijn software wallet, via TOR aan mijn eigen node. In de afleveringen die volgden, maken we kennis met verschillende merken hardware wallets. We creëerden zogeheten single key wallets, maar experimenteerden ook met multisig wallets. We verstuurden tientallen transacties en openden voor het gebruik van Lightning meerdere betaalkanalen. Via onze eigen gehoste mempool explorer bepaalden we de transactiekosten.
Ik was klaar met opnemen van de tutorial en zette de camera uit. Op dat moment voelde ik het opeens.
Dit is de eerste keer dat ik helemaal zelf een bitcoin transactie heb gedaan.
Mijn wallet, mijn keys, mijn node. Geen enkele derde partij. Dit ging nog verder dan zelfstandig. Ik was eigenmachtig. Niemand die mij tegen kan houden. Ik had zojuist iets van waarde verstuurd, zonder dat ik verplicht was gebruik te maken van een bedrijf of instantie. Wil je weten hoe dit voelde? Magisch. Het is ergens een beetje beschamend dat het zo lang heeft moeten duren, maar ik ben blij dat het alsnog zover is gekomen. Het feit dat je met een hardware wallet en een Raspberry Pi financieel soeverein kan zijn is zo ontzettend gaaf. Het geeft je optionaliteit. Het maakt je antifragiel.
Probeer het zelf. Geloof mij, het is ontzettend leuk om te doen. Je leert zo ontzettend veel over de technische werking van bitcoin door zelf een node op te zetten. Daarnaast leer je nog een beetje programmeren, kom je wat te weten over de fundamenten van het internet en krijg je een spoedcursus cryptografie. En die kennis? Die geeft je Alpha. Het is in mijn ogen daarom de beperkte investering in de Raspberry Pi meer dan waard.
Mijn tijd voor deze week zit erop. Check de Nodezaak op YouTube voor hulp, en dan zie ik jullie volgende week weer!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.