‘Angst dat prijs van bitcoin keldert door vrijkomen GBTC-aandelen is ongegrond’

En weer gonst het in de wandelgangen van de geruchten. Een deel van de nervositeit wordt veroorzaakt door GBTC-aandelen die deze maand vrijkomen vanwege het verstrijken van de lock-up periode. Wordt daardoor de prijs van bitcoin beïnvloed?

ColumnBitcoin

‘Angst dat prijs van bitcoin keldert door vrijkomen GBTC-aandelen is ongegrond’
0%
Marcel Burger
Door Marcel Burger

Voor de mensen aan wie die geruchtenmachine compleet voorbij is gegaan: GBTC is de ticker van de Grayscale Bitcoin Trust, ’s werelds grootste bitcoinfonds waarin meer dan 3 procent van de totale bitcoin supply in zit opgesloten. Het fonds biedt beleggers de mogelijkheid om op een meer traditionele manier blootgesteld te worden aan de prestaties van bitcoin. Beleggers storten dollars in het fonds, die worden omgewisseld naar bitcoin en in de pot gestopt, en krijgen daar aandelen voor terug. Ieder aandeel representeert een beetje van de inhoud ervan. Na een periode van zes maanden mag de aandelenhouder zijn assets op een secundaire markt weer van de hand doen. Zo komt er periodiek een lading aandelen vrij, die telkens leiden tot de ongegronde angst dat de prijs van bitcoin daardoor naar beneden gedrukt wordt.

Grayscale was lange tijd één van de weinige partijen in de markt die traditionele beleggers een vehikel bood om op een indirecte manier toch een graantje bitcoin mee te pikken. In de Verenigde Staten is hier dankbaar gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld voor een fiscaal aantrekkelijke bitcoin exposure binnen het persoonlijke pensioenplan. De concurrentie in de markt voor afgeleide producten is de laatste jaren hevig toegenomen. Er zijn nu verschillende afgeleide producten verkrijgbaar, waaronder ETP’s, die zeer in trek zijn bij partijen die bitcoin passief willen aanhouden en het liever houden bij conventionele platforms en producten. Een andere manier om indirect exposure naar bitcoin te verkrijgen, is door aandelen te kopen in bedrijven als MicroStrategy of Tesla, die een grote reserve aan cryptocurrencies hebben opgebouwd.

Even terug naar GBTC. Dit is een ‘gesloten’ fonds met een vast aantal aandelen, die niet ingewisseld kunnen worden voor het onderliggende asset. Wanneer beleggers aandelen kopen of verkopen, wisselt het aandeel weliswaar van eigenaar, maar de hoeveelheid bitcoin in het fonds blijft gelijk. Professionele investeerders mochten toetreden op basis van de onderliggende waarde van de aandelen, om deze vervolgens na die wachttijd van zes maanden weer van de hand te doen. Daar was aardig wat belangstelling voor, omdat de aandelen GBTC een hogere prijs kenden dan de onderliggende bitcoinwaarde. Zo konden ‘premiejagers’ dit verschil te gelde maken door aandelen GBTC te kopen, bitcoin te shorten en na zes maanden de tegenovergestelde transactie te doen. Een lucratief spelletje; tenminste, zolang de premie in stand blijft…

In de afgelopen maanden is de prijs van GBTC aandelen echter fors gedaald, mede door de toegenomen concurrentie, en krijgen kopers van GBTC dus bitcoinexposure tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. Het is dus helemaal niet zo waarschijnlijk dat beleggers massaal zullen uitstappen, omdat zij beter kunnen wachten tot de korting weer omslaat naar een premie. En voor kopers is het aandeel nu juist extra aantrekkelijk geworden, omdat het goedkoper is dan bitcoin in de markt. Het is dus maar de vraag hoe speculanten zich zullen gedragen en hoe vraag en aanbod een nieuw evenwicht zullen vinden.

Geen reden voor paniek dus, al is de onrust wel te verklaren. In het afgelopen jaar viel het vrijkomen van GBTC-aandelen meermaals samen met een daling van de bitcoinkoers. Mensen die thuis zijn in de statistiek, herkennen daarin een klassieke, veelgemaakte denkfout: de verwarring van een correlatie met causaliteit. Deze ontwikkelingen deden zich weliswaar gelijktijdig voor, maar een oorzaak-gevolgrelatie is uitgesloten, simpelweg omdat met het vrijkomen van de GBTC aandelen geen bitcoins gemoeid zijn. Een grafiek kan dan nog zo overtuigend lijken, maar zo misleidend zijn. Kijk maar eens naar deze website, waar Tyler Vigen nog meer hilarisch voer voor schijnverbanden heeft verzameld. Of denk je echt dat kaasliefhebbers meer kans hebben om in hun lakens verstrikt te raken en dat er in Maine minder margarine wordt gegeten nu meer huwelijken standhouden? Precies…

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Marcel Burger

Marcel Burger

Marcel Burger is Chief Investment Officer bij AMDAX. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in financiële markten en werkte voordat hij bij AMDAX aan de slag ging bij Optiver, VanderMoolen, EY en Achmea Investment Management. Bij AMDAX geeft Marcel leiding aan alle vermogensbeheeractiviteiten en helpt hij financiële instellingen en vermogende beleggers met een breed scala aan diensten rond het beheer van cryptovaluta. Marcel behaalde zijn bachelorgraad in de technische bedrijfskunde en begon zijn loopbaan na een master in Quantitative Finance and Actuarial Science.