‘Craig Wright? Die is het dus niet, maar wie dan wel?’

Niemand weet wie de bedenker van bitcoin is of was. Om degene die beweert hem te zijn, hangt een aura van zwendel en fraude. Volg de Legende van Satoshi Nakamoto, een podcast op zoek naar de ware Satoshi en de essentie van bitcoin.

PodcastBitcoin

‘Craig Wright? Die is het dus niet, maar wie dan wel?’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“We gaan een podcast maken”, zegt presentator Mark Beekhuis. “Over Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin. Een Japanse naam van iemand van wie we eigenlijk helemaal niet weten of hij werkelijk Japans was”, vult journalist Herbert Blankesteijn aan. In de podcast De Legende van Satoshi Nakamoto volg je dit BNR-duo in hun zoektocht naar het ware gezicht van Satoshi.

Van het toneel verdwenen

“De man waarvan niemand weet wie het is”, vertelt Mark. “We weten zelfs niet of het een man is, of een vrouw. Of misschien wel een hele groep mensen. Niks.”

Er is één iemand die veel moeite heeft met de mythische status die Satoshi verworven heeft. “Een Australiër, bekend als programmeur en cryptograaf”, vertelt Herbert. “Iemand met een... interessante staat van dienst, die geclaimd heeft dat hij de auteur is van de oorspronkelijke whitepaper. Met andere woorden, dat hij Satoshi Nakamoto is.”

We hebben het natuurlijk over Craig Wright, de charlatan die al jaren bezig is met leugen en bedrog om een grote geldsom te vergaren. “Er is wel iets raars aan de hand met die Craig Wright, want Satoshi Nakamoto vond het altijd zo belangrijk om onzichtbaar te blijven en onvindbaar”, zegt Mark. “Maar hij wil juist heel graag dat wij weten dat hij Satosho Nakamoto is.”

“Mijn interpretatie van de gang van zaken is dat Craig Wright vindt dat het zijn positie in die rechtszaak goed doet, als hij maar overal waar het mogelijk is claimt dat hij Satoshi Nakamoto is en dus de auteur van dat whitepaper”, legt Herbert uit. “Ik geloof er geen barst van, en de meeste mensen van wie ik het oordeel hoog heb zitten ook niet.”

Wright is het dus niet, luidt de conclusie na het uitwisselen van alle argumenten. Hij verzaakt om rechttoe rechtaan bewijs te leveren, en qua gedrag en karakter staat hij mijlenver van die van bitcoin verwijderd. “Bitcoin heeft geen autoriteit die opstaat. Niemand die de baas is. Nakamoto is er wel geweest, maar hij is verdwenen. De gemeenschap moet het allemaal zelf opknappen”, vertelt Herbert.

‘Bijbels verhaal’

Maar juist de verdwijning van Satoshi is wat als rode draad door de geschiedenis van bitcoin heen loopt. “Het is bijna een Bijbels verhaal, want je sticht iets en binnen de kortste keren verdwijn je van de aardbodem”, vertelt Herbert. “En inderdaad heeft Satoshi Nakamoto een Jezus-achtige status. En het bitcoin whitepaper heeft een Bijbel-achtige status. In elk geval in de bitcoinwereld. Dat is vooral dankzij het feit dat hij er niet meer is.”

Veel aanwijzingen zijn er niet. De zoektocht naar Satoshi voelt daarom bij voorbaat als een missie die gedoemd is om te falen. Het leidt tot een noodgreep: het recherche-koppel stuurt een e-mail naar het laatst bekende adres van Satoshi. Wat dat oplevert? Dat hebben ze vakkundig bewaard voor de volgende aflevering.

De Legende van Satoshi Nakamoto is een veelbelovende en luchtige podcast, bij uitstek geschikt voor diegene die het leuk vindt om tijdens een ontspannen wandeling meegevoerd te worden in een van de best bewaarde mysteries rond bitcoin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.