‘Snel rijk? Bitcoin voorkomt dat je slapend arm wordt’

Met Mark Tuitert spraken we in zijn podcast Drive over geld en bitcoin. Van de coronacrisis en beleid van centrale banken, naar wat bitcoin nu eigenlijk is en welke rol het kan spelen in de economie, én voor jou!

PodcastBitcoin

‘Snel rijk? Bitcoin voorkomt dat je slapend arm wordt’
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het gesprek begint met een reflectie op de manier waarop overheden wereldwijd de coronacrisis hebben bestreden. Ze zijn all-in gegaan om bedrijven en huishoudens overeind te houden.

Dat klinkt nobel, maar het is niet uit luxe. De economie is fragiel. Er is wereldwijd zo’n 280.000 miljard aan schuld, de rente is extreem laag en kan haast niet lager, en opkoopprogramma’s draaien overuren.

Dat centrale banken en overheden dit soort noodgrepen zomaar kunnen uitvoeren is een vrij recente uitvinding. In een groot deel van het verleden was er een natuurkundige beperking op de geldhoeveelheid omdat schaarse stoffen zoals goud en zilver een rol speelden. Pas in 1971 verdween de koppeling met goud definitief.

Sindsdien is er geen fysieke, wiskundige of juridische beperking van hoeveel geld er gemaakt kan worden. Wat overblijft is vertrouwen in de wijsheid, discipline en goedaardigheid van onze overheden.

Maar wat is het effect van het managen van de economie? Is het alleen maar gunstig dat prikkels en variatie worden glad gestreken? En hoe zijn baten en lasten van dit beleid verdeeld over arm en rijk, oud en jong?

Pas na een half uur praten over hoe de economie zich heeft ontwikkeld en wat de grote vraagstukken van vandaag zijn, hebben we het voor het eerst over bitcoin. De meeste Nederlanders kennen bitcoin uit 2017 als speculatie en van de enorme koersstijging. In 2020 zagen we dat in de westerse wereld het verhaal van bitcoin als ‘digitaal goud’ opkwam.

Spaargeld verliest elk jaar aan koopkracht. Huizenprijzen stijgen veel sneller dan je salaris. Er is een steeds grotere groep die een manier zoekt om op z’n minst de koopkracht van het vermogen te bewaren en als het even kan te laten groeien. Kan bitcoin daar een rol in spelen?

We bespreken daarna allerlei facetten van bitcoin. We hebben het over de regels van bitcoin die in de broncode vastliggen. Over het netwerkeffect waardoor bitcoin nuttiger wordt voor de gebruiker naarmate meer anderen ook bitcoin gaan gebruiken. Over bubbels en manies. Over niet slapend arm worden en beschermen tegen ontploffende huizenprijzen.

Een mooi gesprek met leuke uitstapjes en verschillende perspectieven! De podcast staat in de gebruikelijke podcastapps of hier op de website.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.