Veel te weinig vrouwen beleggen: ‘Je moet gewoon beginnen!’

Net als de traditionele financiële wereld wordt het cryptodomein gedomineerd door mannen. Toch gloort er hoop. Kan de toegankelijkheid van crypto helpen om de investeringskloof tussen mannen en vrouwen te dichten?

ColumnBitcoin

Veel te weinig vrouwen beleggen: ‘Je moet gewoon beginnen!’
0%
Philipine van Aanholt
Door Philipine van Aanholt

Stiekem hoopte ik dat deze ingesleten wetmatigheid met de komst van cryptovaluta doorbroken zou worden, maar dat is nog niet het geval. Toch zijn er zo nu en dan signalen zichtbaar dat er een brug gebouwd wordt over deze investeringskloof. Zo is de vrouwelijke aanwas van cryptobeleggers op jonge beleggingsplatforms relatief groter dan die van hun mannenbroeders, en in the space staan diverse topvrouwen ongenaakbaar aan het roer. Nu de rest nog, want onderzoek toont aan dat vrouwen wel degelijk kennis en gevoel hebben voor financiën, maar dat de onzekerheid op dit terrein hen vaak nog tegenhoudt. Wellicht dat de toegankelijkheid van crypto hen helpt om dat gevoel van zich af te schudden en de zogeheten gender investment gap te dichten.

Aan de keukentafel heb ik het met mijn vriendinnen over van alles. Van inspirerende of juist vervelende collega’s tot nieuwe recepten, en van afmattende sportlessen tot exploderende huizenprijzen. Verder is geld tijdens die vrolijke avondjes een ondergeschoven kindje, en af en toe verbaas ik me over de onwetendheid. Met je bedrijf naar de beurs gaan? “Mag dat wel, in coronatijd, zo’n zakelijk uitje?” Een indextracker? “Oh nee, laat maar Philipine, dat snap ik toch niet.” Voor alle duidelijkheid: dit zijn goed opgeleide vrouwen van nog geen dertig jaar die flink aan de weg timmeren met hun carrière, maar die een financiële desinteresse aan de dag leggen die mij verontrust.

Laat ik mij nu even niet begeven in het mijnenveld van kostwinnersmodellen en glazen plafonds, maar het gewoon bij de feiten houden. In een Working Paper van DNB las ik dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen financieel laaggeletterd zijn ten opzichte van mannen. Het artikel laat in het midden of dit partiële analfabetisme te wijten is aan een gebrek aan kennis of eerder aan een gebrek aan zelfvertrouwen óver die financiële kennis. Vrouwelijke deelnemers kruisten bijvoorbeeld relatief vaak het antwoord ‘I don’t know’ aan, maar wanneer deze optie ontbrak, gaven zij opvallend vaak het juiste antwoord.

Omdat ik zelf juist bewust en met veel plezier gekozen heb voor een carrière in de financiële sector, zoek ik in de spiegel naar verschillen. Het brengt me naar mijn jeugd in een ondernemersgezin, waar aan zo’n zelfde keukentafel juist regelmatig werd gesproken over geld. Mijn ouders namen de financiële opvoeding zeer serieus, en we leerden al jong om Excel-sheets te interpreteren en later ook zelf te budgetteren. Mijn vriendinnen herinneren zich daarentegen hoe in een restaurant de rekening snel werd toegedekt.

Dat taboe lijkt misschien onschuldig, maar het zet vrouwen op een achterstand. Immers: hoe eerder je instapt, al is het met kleine bedragen, des te groter het rendement. Bovendien léér je, al doende. Je maakt missers, boekt successen, ervaart grenzen en ontwikkelt strategieën. Het cryptodomein kan daartoe een boost geven, omdat het beleggen toegankelijk en transparant maakt. Die praktische aanpak spreekt veel vrouwen aan, dus vandaar dat ik hen oproep om gewoon te beginnen, zodat hun dochters straks vanzelfsprekend in hun voetsporen treden.

Vrouwen hebben eeuwenlang met strakke hand over de huishoudportemonnee geregeerd. Al die kennis is evolutionair verankerd in onze frontale kwab, dus laten we er ons voordeel mee doen. Neem een voorbeeld aan powervrouwen in de cryptospace, zoals Meltem Demirors, Caitlin Long of Lone Fonss Schroder, die succesvolle crypto-initiatieven op hun palmares mochten bijschrijven. Of zoek het dichter bij huis bij onze Nederlandse rolmodellen, zoals Simone Brummelhuis, Jenny Elissen of Linda Broekhuizen, vooralsnog vooral actief in de traditionele financiële sector, waar zij vooraanstaande posities innemen. Aanstekelijke successen vinden we ook onder onze eigen clientèle, zoals de drie dames die bij AMDAX in de top 10 van best renderende portfolio’s staan.

Enneh... die vriendin die een beursgang verwarde met een bedrijfsuitje? Die heeft vorige week haar eerste BTC aangekocht, omdat ze een mooi instapmoment herkende. Gelukkig: dat biedt weer perspectief!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Philipine van Aanholt

Philipine van Aanholt

Philipine van Aanholt staat aan het hoofd van de business development-tak van AMDAX. Ze combineerde haar olympische zeilcarrière met een studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na voltooiing van haar master (VU Amsterdam) koos ze voor de financiële sector.