‘Kruistocht tegen crypto klinkt als groef in grijsgedraaide langspeelplaat’

De vrijheid van een columnist is en blijft een groot goed. En toch, als Peter de Waard in de Volkskrant weer alle ruimte krijgt om zijn kruistocht tegen bitcoin te hervatten, klinkt het als een groef in een grijsgedraaide langspeelplaat.

ColumnBitcoin

‘Kruistocht tegen crypto klinkt als groef in grijsgedraaide langspeelplaat’
0%
Lucas Wensing
Door Lucas Wensing

Weer die nieuwe kleren van de keizer, weer dat fulmineren tegen een domein dat hij geen enkele waarde toekent. Maar om dan zelfs een verbod te eisen, en daarmee geringschattend te oordelen over de miljoenen serieuze beleggers die wel degelijk in de innovatieve kracht van cryptovaluta’s geloven, daarmee overspeelt hij zijn hand. Eerder deze week nog waarschuwen voor inflatie, en dan een paar dagen later de cryptovaluta’s dogmatiseren die velen juist zien als een alternatief voor dat dreigende euro- en dollarbloedbad.

Wat De Waard kwalificeert als een speculatiespeeltje voor vermogenden, is wereldwijd voor veel mensen een financieel toevluchtsoord, zeker in landen als Turkije of Brazilië waar de geldontwaarding al een vlucht heeft genomen. Jongeren, doorgaans niet de meest financieel-bewuste groep, verdiepen zich erin met een volharding die je ze ook op andere gebieden zou gunnen, omdat de lol van het sparen hun snel vergaat. En ja, er zullen best ladelichters en witwassers in het cryptodomein actief zijn, maar die zijn ook te vinden in de bankierswereld en op de aandelenmarkt, dus laten we die dan in één adem ook maar verbieden.

Wie serieus in cryptovaluta investeert, is heus niet blind voor de nadelen en de risico’s. Het energieverbruik is groot, maar niet alleen zijn er volop initiatieven om dat te verduurzamen, de vraag of het verspilling is, is in the eye of the beholder. Net als in andere jonge markten zorgt de volatiliteit voor onrust, maar die voel je alleen als je gedwongen bent om cryptomunten snel om te wisselen in euro’s of dollars, bijvoorbeeld omdat je met geleend geld aan het woekeren bent. Het relatieve aandeel in de bitcointaart verandert echter niet, en dat is voor een groeiend aantal beleggers van groter belang dan de dagkoers. Zij onderkennen de innovatie die crypto initieert, de overtuigingskracht die van een community met veel deelnemers uitgaat, en de meerwaarde van een decentraal geldsysteem.

Dat De Waard zijn eigen centen daar liever niet aan blootstelt, prima, maar serveer andersdenkenden dan niet af als naïeve ‘sloebers’. Wie te lang in dezelfde groef blijft hangen, staat stil. Die wordt een roepende in de woestijn, die auto’s verkettert omdat een paard zo lekker rijdt en die de mobiele telefoon afzweert omdat het vaste toestel prima voldoet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Lucas Wensing

Lucas Wensing

Lucas Wensing is directeur en CFRO van AMDAX, het cryptobedrijf dat als eerste gecertificeerd werd door DNB voor het bewaren, handelen en beleggen in cryptovaluta. In zijn vorige leven heeft Lucas een IT-bedrijf opgericht, geleid en met succes verkocht aan KPN. Vervolgens raakte hij bevangen door het bitcoinvirus en verdiepte hij zich in de vernieuwing van het financiële domein. Lucas schuift regelmatig aan bij diverse media om zijn visie op cryptovaluta te delen, waarbij hij zich vaak uitspreekt tegen de vele misverstanden en vooroordelen die het cryptodomein omgeven. Thuis worden zijn vrouw en kinderen daar wel eens hoorndol van, maar dan geven zij hem een Schotse Single Malt Whisky om te kalmeren. Have a dram, Lucas!