Decentralized publishing: de belofte van zelfrijdende uitgevers?
Bij decentralized finance gebruiken we soms de metafoor van zelfrijdende banken. Dat verwijst natuurlijk naar zelfrijdende auto’s, waar een combinatie van tientallen sensoren en krachtige computers de taak van de chauffeur overnemen.
Dat heeft twee soorten voordelen. Ten eerste maakt het mobiliteit goedkoper en efficiënter. Een computer hoeft geen salaris en geen nachtrust. Ten tweede maakt het een einde aan typisch menselijke fouten, zoals dronken achter het stuur kruipen en toch even whatsappen onderweg.
Bij financiële dienstverlening zie je hetzelfde patroon. Het wordt goedkoper en is niet meer gebonden aan kantoortijden. En het scheelt een boel typisch menselijke fouten zoals fraude, discriminatie, witwassen en zelfverrijking.
Bij ‘een podcast over media’ spraken we met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth over decentralized publishing. Zelfrijdende uitgevers, zo je wilt. Wat kan decentralisatie daar betekenen?
In de eerste categorie - goedkoper en efficiënter - zien we dat een flink gedeelte van het geld nu bij uitgevers, mediabedrijven en managers blijft steken, en niet bij de makers terechtkomt. De kunstenaar, schrijver, muzikant, ontwerper of programmeur krijgt een fractie van de inkomsten.
In de tweede categorie - de menselijke bias - zien we (zelf)censuur bij schrijvers en redacties door afhankelijkheid van extern geld en risico op deplatforming.
Het project mirror.xyz helpt makers om te experimenteren met nieuwe business modellen waarbij ze gebruik maken van cryptovaluta. Zo kan een schrijver van tevoren het budget voor een stuk crowdfunden. De bijdragers krijgen in ruil een aandeel in zijn werk in de vorm van een NFT.
Die NFT zou in de toekomst meer waard kunnen worden, als blijkt dat het geschreven stuk grote impact heeft, royalties opbrengt of een cult-status krijgt. Het aardige van NFT’s is dat je die (straks) zo kunt programmeren dat niet alleen de investeerder rijk wordt, maar dat ook de schrijver meeprofiteert van de waardestijging. En, ook niet onbelangrijk, de schrijver staat in veel directere verbinding met zijn ‘true fans’.
Kortom, een interessant onderwerp om verder verkennen. Hoe werkt het bestuur (‘governance’) van zo’n project? Waarom hebben die tokens waarde? Wat voor business modellen kun je verzinnen? Hoe zou dit eruit zien met andere creatieve werken? Kunnen bestaande mediabedrijven dit integreren in hun bedrijfsvoering?
Wil je meer weten over decentralized finance, luister dan deze aflevering van de podcast BNR Cryptocast of lees dit artikel uit onze kennisbank. Wil je meer weten over NFT’s, luister dan deze aflevering van de podcast 'De Technoloog' van BNR.
Tot slot reflecteert Ernst-Jan op dit onderwerp op zijn eigen blog, check 'm hier.
Deze week kwam @AlexanderNL erachter dat de wereld van abri's minder ouderwets is dan hij dacht. @ejpfauth wordt opgewonden van Web 3.0 waar @bslagter uitgebreid over vertelt, en @mauritsmartijn waarschuwt voor de kwetsbaarheid van het Europese internet. https://t.co/rWclbhJQbQ
— Een Podcast over Media (@eenpodcast) May 21, 2021
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.