De grootste megafoon ter wereld

Elon Musk twittert en de koers beweegt. De afgelopen week vooral omlaag, en snel ook. Het haalde voorpagina’s en het hield mensen bezig. Is dit dan het einde van bitcoin? Welnee, bitcoin heeft weer een stempel op de stempelkaart.

RadioBitcoin

De grootste megafoon ter wereld
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bitcoin heeft opgelost dat mensen die elkaar niet vertrouwen, misschien zelfs elkaars vijand zijn, tot overeenstemming komen. Zonder centrale partij. Zonder dat iemand de baas is.

Voor de technisch geïnteresseerden, het probleem heet het Byzantine Generals Problem, en op dat vraagstuk beten computerwetenschappers al decennia hun tanden stuk. Tot Satoshi Nakamoto drie bestaande technologieën combineerde: peer-to-peer networks, proof-of-work en asymmetrische cryptografie. Dat is dé innovatie van bitcoin.

Het maakt bitcoin tot een neutraal netwerk dat niemand kan censureren. Geweldig voor de miljarden mensen die leven in een dictatuur, onder surveillance, of met een munt met 10, 20, 30 procent inflatie. Denk aan demonstranten in Hong Kong, de oppositie in Rusland en activisten voor vrouwenrechten in Nigeria.

Hiertoe moet bitcoin op de meest extreme manier op de proef gesteld worden.

Dat gebeurt al tien jaar. Men probeert te hacken, ontwikkelaars te beïnvloeden, monetair beleid aan te passen en te verbieden. Bitcoin heeft tot nu toe elke aanval overleefd. En realiseer je dat geen enkele andere munt ooit zó op de proef is gesteld, getest en geteisterd. Veel 'bitcoinkillers' zijn spooksteden zonder gebruikers, toepassingen en netwerkeffect.

Nu komt de man met de allergrootste microfoon ter wereld voor z’n neus - 55 miljoen volgers op Twitter - en die roept allerlei tegenstrijdige berichten over bitcoin. Hij is binnen 20 minuten voorpaginanieuws bij Bloomberg en Reuters. En ook dit heeft bitcoin overleefd.

Bitcoin heeft weer een stempel op de stempelkaart.

Fear & greed

Alle markten worden bestuurd door twee basisdriften van de marktparticipanten: angst en hebzucht. Of de verwachting die men heeft over de angst en hebzucht van alle anderen, zoals de beauty contest van Keynes suggereert.

De afgelopen week regeerde de angst. Lang niet bij iedereen overigens, maar genoeg om de balans om te laten slaan in de richting van de verkopers. De koers daalde van 50.000 dollar vorig weekend naar 30.000 dollar woensdagochtend.

Bij bitcoin staan alle transacties in de blockchain. Je weet niet van wie het geld is, maar je weet bijvoorbeeld wel voor welke koers het is aangekocht en hoe lang geleden dat is. Analyse van de on-chain data van deze week leert ons dat er onder de verkopers deze week vooral mensen waren die kort geleden ingestapt zijn.

De verkopers waren mensen die voor het eerst in de achtbaan zaten. En net als in het echt is de eerste keer eng en spannend. De tweede en derde keer zijn vooral opwindend.

Dat begrijpen wij overigens heel goed, dat het eng is. Been there, done that, en zelfs de zoveelste keer doet het ons nog iets. Niet per se de prijsbewegingen, maar wel de onrust in de community, in onze mailboxen en DM’s.

Mede hierom zijn we BitcoinAlpha.nl gestart. We delen onze ervaringen. We vertellen wat er gebeurt, wat het betekent, wat we hierna kunnen verwachten. Wij kennen elke bocht van de achtbaan.

Kieskeurig

Vroeger, dertig jaar geleden, liep je naar een speciaalzaak als je een apparaat of dienst wilde aanschaffen. Daar stond een expert je te woord en adviseerde over de beste keuze voor jou.

Die tijd ligt ver achter ons. We hebben geleerd zelf onderzoek te doen. Een nieuwe laptop betekent avonden lezen en prijzen vergelijken op tweakers.net. Voor alles kennen we de trucs. Energieleveranciers, zorgverzekeraars, huishoudelijke apparatuur, hypotheken, boeken en kleding. Niemand die ons gek krijgt.

Gek genoeg lijkt een deel van de mensen dat bij bitcoin subiet te vergeten. Als een stel dronken tieners duiken ze zonder een minuut research het eerste de beste cryptoproject in. Een enkeling wordt per ongeluk rijk. Voor de meerderheid eindigt het in tranen.

Dit soort periodes, waarin de bitcoinkoers na 1300% stijgen in een jaar 50% daalt, zet iedereen weer met beide benen op de grond. Een reality check: weet ik wat ik aan het doen ben? Past mijn positie nog bij mijn risicotolerantie?

Zo ja, gewoon vasthouden. HODL. Want aan bitcoin is niets anders geworden. Er volgt nog steeds elke tien minuten een block. Er wordt nog steeds door tienduizenden programmeurs, ontwerpers en entrepreneurs aan en omheen gebouwd.

En als het je toch een keer teveel wordt, dan kom je toch langs in de Satoshi Radio Telegramgroep?

Gisteren mochten we op Radio 1 bij Humberto Tan een korte versie van dit verhaal vertellen. Mocht je het leuk vinden, hier het hele segment, hieronder een tweet met een kort fragmentje.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.