Bitcoin dominance blijft maar dalen, is dat een probleem?

Aflevering 153 van Satoshi Radio zit bomvol met goede vragen van luisteraars. Is het een probleem dat de dominantie van bitcoin daalt? Is iedere bitcoin uitwisselbaar met een andere? Kan deze cyclus de $248.000 nog wel bereikt worden? Lees en luister mee!

PodcastBitcoin

Bitcoin dominance blijft maar dalen, is dat een probleem?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

’First things first. Aflevering 153 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTubeSpotify en iTunes. Daarin passeert het volgende de revue:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:02:00 - Terugblik: in gesprek met FD-journalist De Kup
 • 00:30:00 - Donaties
 • 00:44:40 - Bitcoin Alpha: de nieuwsbrief
 • 00:49:00 - Vraag van Maurice: hoe zit het met de bitcoin dominance?
 • 00:58:00 - Vraag van Chris: kan bitcoin ooit fungible worden?
 • 01:04:00 - Vraag van Cryptochris: halen we de 288.000 dollar wel?
 • 01:17:00 - Vraag van Erik: hoe krik ik het aantal peers omhoog?
 • 01:18:20 - De tweet van Elon
 • 01:28:40 - De rug pull van Vitalik
 • 01:32:00 - Bert legt de Cash and Carry trade uit
 • 01:43:00 - Het inflatiespook doemt op in Amerika
 • 02:04:00 - De bearish case van Bert

Wil je niet langer wachten? Dan start je eenvoudigweg de video hieronder:

Marktaandeel slinkt

“Tijdens de laatste en huidige bullmarkt neemt de dominantie van bitcoin sterk af”, schrijft luisteraar Maurice ons. “Gaan we wellicht dit jaar naar het niveau van 2017 en 2018, aangedreven door alle ruis, hype en moonboys? Is de ‘dominance indicator’ niet steeds minder relevant aan het worden, bijvoorbeeld door de opkomst van stablecoins en dergelijke?”

Het klopt dat de dominantie van bitcoin – het deel dat bitcoin vertegenwoordigt in de totale marktwaarde van alle cryptovaluta bij elkaar – sterk aan het dalen is. In april zakte het voor het eerst in jaren onder de 50 procent. De betekenis daarvan? Dat hoor je hier.

Bitcoin dominance 2021/05
Marktaandeel van bitcoin neemt, net als in 2017 en 2018, sterk af (bron)

Beperkt uitwisselbaar

“Mijn observatie is dat bitcoin niet volledig fungible is, en mijn verwachting is dat het deze eigenschap ook nooit volledig zal verwerven”, schrijft Chris. “Op dit vlak onderscheidt bitcoin zich volgens mij dus van assets zoals goud en cash, en lijkt het meer op kunst of vastgoed. Zien jullie dit als een tekortkoming of juist als een voordeel van bitcoin?”

Soms krijg je zo’n vraag waar je wel een antwoord op denkt te hebben, maar die je lastig onder woorden krijgt. “Ik zie het als tekortkoming”, zei Peter. “Maar dat is een onderbuikgevoel.”

Gelukkig zijn we met z’n drieën en is er altijd wel iemand in de buurt die dat onderbuikgevoel in volzinnen kan uitdrukken.

De tweet van Elon

Vrijdagochtend waren we te horen bij BNR Nieuwsradio. Het thema? De tweet van Elon. Hij stelde dat Tesla bitcoin als betaalmiddel in de ban doet vanwege het energieverbruik ervan. Zijn uitspraak maakte nogal wat los.

Enfin, we zijn duidelijk niet de eerste, maar wel de leukste zender die op deze hersenscheet van Elon reflecteert.

Cash & carry

Nee, we gaan het niet hebben over de zelfbedieningsgroothandel, maar over een methode om ogenschijnlijk risicovrij hoge rendementen te schrijven met gebruik van bitcoin en aan bitcoin gerelateerde beursproducten.

Klinkt goed, maar ook ingewikkeld. Hoe werkt zo’n cash & carry trade? Is het écht zonder risico’s? En voor wie is het eigenlijk interessant? Onze uitleg hoor je hier.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart MolPeter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 153. Tot dan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.