‘Piramidespel is toch wel iets te kort door de bocht’

In de BNR Cryptocast van deze week praten we met Herbert Blankesteijn en FD-journalist Joost van Kuppeveld over wat bitcoin nou eigenlijk is en hoe je het kan waarderen. Een piramidespel? Een kettingbrief? En hoe kijk je ernaar als journalist? Is er institutionele FOMO?

PodcastBitcoin

‘Piramidespel is toch wel iets te kort door de bocht’
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op Twitter is Joost van Kuppeveld behoorlijk uitgesproken over bitcoin: het is ‘het FvD onder de beleggingen’, ‘fopgeld’ en ‘grotendeels flauwekul’. De bitcoin-fanboys zijn niet serieus te nemen ‘gekkies’ die er vooral cirkelredeneringen op na houden.

Daar zit een dosis prikken en stangen bij, zoals op Twitter niet ongebruikelijk, maar ook buiten Twitter blijft zijn standpunt overeind: waarom zou bitcoin nou eigenlijk waarde hebben? En waarom is de koers van vandaag wat ie is?

Op donderdag 6 mei spraken we daarover in de BNR Cryptocast. De community keek reikhalzend uit naar deze aflevering, getuige de vele creatieve aankondigingen die men maakte, zoals deze drie posters. En een nieuwe versie van de Bitcoin Boogie.

2021-05-08-cryptocast-poster

2021-05-08 - cryptocast-two-guys

2021-05-08-cryptocast-showdown

De hoge verwachtingen konden we waarmaken, het was een mooi gesprek waarin we vanuit allerlei perspectieven naar de kernvragen keken: wat is bitcoin nou eigenlijk, en waarom zou het iets waard zijn?

Van Kuppeveld brengt in dat voor een echt piramidespel altijd een ‘greater fool’ nodig is (48:22). Anders gezegd: bitcoin is alleen maar nuttig vanwege de koerswinst.

Dat geldt misschien voor velen in Nederland, maar voor honderden miljoenen wereldbewoners is bitcoin om heel veel andere redenen nuttig, van internationale betalingen tot het ontlopen van hyperinflatie of dictators. En, er is niet zoiets als ‘bitcoin in Nederland’ — bitcoin is of een wereldwijd piramidespel of het is het niet. We besluiten het onderwerp met de gezamenlijke conclusie dat piramidespel toch wel te kort door de bocht is.

Een andere onderwerp van gesprek was adoptie door institutionele partijen. Van Kuppeveld deed hier onderzoek naar voor het FD. Opmerkelijk: ‘Iedereen volgt bitcoin, ze vinden het allemaal fascinerend, ze zouden allemaal willen dat ze er privé in zaten’ (58:20).

Luister ‘m in je favoriete podcast app of bekijk ‘m op YouTube.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.