Satoshi Radio #151

De maand dat bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto verdween

Aflevering 151 van Satoshi Radio was niet alleen een spetterende liveshow, het was ook de langste aflevering ooit. Maar liefst 181 minuten luisterplezier, over Satoshi die bitcoin verliet, mining farms, paniek in Turkije, en meer. Luisteren dus!

PodcastBitcoin

De maand dat bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto verdween
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 151 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTubeSpotify en iTunes. Daarin passeert het volgende de revue:

 • 00:00:00​ - Opening van de show
 • 00:34:10​ - Luisteraarsvraag: Kan een ‘non-economic actor’ bitcoin slopen?
 • 00:51:00​ - Luisteraarsvraag: Kan je bitcoin sparen voor je kind?
 • 01:05:00​ - Chris gaf 1 bitcoin weg op SlamFM
 • 01:15:00​ - Luisteraarsvraag: Is er consensus over de uiteindelijke prijs van bitcoin?
 • 01:26:00​ - Luisteraarsvraag: Heeft Satoshi mining farms voorzien?
 • 01:43:00​ - Luisteraarsvraag: Kunnen verloren bitcoins gaan tegenwerken?
 • 01:57:50​ - In het kort: de belangrijkste nieuwtjes
 • 02:14:00​ - Wat is er in Turkije aan de hand?!
 • 02:23:00​ - Inflatie en grondstoffen, deel 2
 • 02:40:00​ - Satoshi Disappearance Day
 • 02:58:00​ - Afsluiting

Wil je niet langer wachten? Dan start je eenvoudigweg de video hieronder:

Satoshi Disappearance Day

Op 26 april 2011 verdween Satoshi Nakamoto definitief van het bitcointoneel. Afgelopen maandag was het precies 10 jaar geleden dat de oprichter van bitcoin plaats maakte voor anderen. Waarom? Hij verdween omdat bitcoin zich geen koning duldde. Pete Rizzo, redacteur en journalist bij BitcoinMagazine.com, legde Satoshi’s reis op schitterende manier vast. Doe jezelf een plezier, pak een kop koffie en neem dat indrukwekkende stuk bitcoingeschiedenis tot je.

In het verhaal zitten diverse thema’s opgesloten, waaronder de eerste tekenen van bitcoin’s netwerkeffect, het ontstaan van de eerste FUD, het ontstaan van een development community, het ontstaan van afkeer tegen Satoshi, de zoektocht naar zijn eigen rol in het geheel, hoe hij plaats moest maken voor het succes van bitcoin en de onvermijdelijkheid van zijn verdwijning. Satoshi baarde een kind dat hij nooit zelf zou kunnen grootbrengen.

Nieuwsgierig naar meer? Dan moet je hier beginnen met luisteren.

Zijn ‘non-economic actors’ gevaarlijk?

Zet twee kemphanen tegenover elkaar en je krijgt een spectakel, moeten ze bij Real Vision gedacht hebben. Anthony Pompliano en Mike Green zijn met elkaar in debat gegaan over diverse aan bitcoin gerelateerde thema’s. Dat riep bij luisteraar Jan Costa een vraag op. “Mike Green geeft uitleg over een soort 51%-aanvaal door een zogenoemde ‘non-economic actor’. Die zou dan voor een bedrag van ongeveer 7 miljard dollar lege blokken minen met het doel bitcoin ten gronde te richten”, schrijft Jan. “Kunnen jullie hier commentaar op geven?”

Commentaar? Dan ben je aan het juiste adres. We hebben het over de haalbaarheid van zo’n aanval, waar Green het bovengenoemde bedrag vandaan getoverd heeft, welke haken en ogen er aan zo’n aanval zitten en welke kanttekeningen je bij dit gesprek moet plaatsen.

Uiteindelijke prijs van bitcoin

Veel mensen kijken met een vergrootglas naar de prijs van bitcoin. Luisteraar Jeroen doet het helemaal anders en vraagt ons – en alle luisteraars met hem – even uit te zoomen. “Ik heb een algemene vraag. Is er een soort van consensus over de uiteindelijke prijs voor bitcoin?”, vraagt hij. “Zijn daar wat analyses van gemaakt die breed worden onderschreven?”

Bert is er even voor gaan zitten en heeft de vraag van Jeroen gebruikt als aanleiding om te vertellen over drie eindscenario’s: bitcoin als digitaal goud, bitcoin als spaarmiddel, en hyperbitcoinization.

Benieuwd naar de bijbehorende bitcoinprijzen? Die hoor je hier.

Bitcoin sparen voor je kinderen

De afgelopen weken met stip op nummer 1 als meest gehoorde vraag: kan je bitcoin sparen voor je kind, net zoals je daarvoor bij een reguliere bank terecht kan? Het heeft even geduurd, maar we hebben eindelijk alle ingrediënten bij elkaar om tot een goed antwoord te komen.

Er zijn grofweg drie manieren:

 1. Je opent een rekening op naam van je kind bij een centrale partij, zoals Bitmymoney.
 2. Je opent in je eigen wallet een rekening voor je kind en schenkt het opgebouwde vermogen als hij of zij achttien geworden is.
 3. Je schaft een hardware wallet aan voor je kind, als ware het zijn of haar eigen spaarpot. Daar stuur je periodiek sats naartoe.

De tweede optie is het makkelijkst, maar het duurst: afhankelijk van hoeveel je bij elkaar gespaard hebt, krijg je te maken met schenkbelasting. Dat kan een dure tegenvaller zijn. Wat de kanttekeningen zijn bij de andere twee opties? Dat hoor je hier.

Paniek in Turkije

‘Turkije doet bitcoin in de ban!’, was afgelopen week her en der te lezen. De Turkse centrale bank zou een verbod hebben afgevaardigd op betalingen met cryptovaluta. Daar bovenop volgde de sluiting van twee exchanges wegens fraude. Maar liefst 66 mensen zijn opgepakt en nog eens 78 worden er gezocht. Je begrijpt: paniek in Turkije.

Er zijn diverse overheden die een poging hebben gedaan om bitcoin uit het straatbeeld te weren. Vaak is het onderdeel van een poging om de eigen economie te beschermen. Zo is in Turkije de waarde van de eigen lira onder druk komen te staan. In 2021 verloor de munt al 9 procent.

Het gevolg van zo’n verbod? Daarover hoor je hier meer.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart MolPeter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 152. Tot dan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.