Onbegrijpelijk dat flagrante onwaarheden over bitcoin vrij spel krijgen

In de krant lees je regelmatig over bitcoin als ponzi, uitvlucht voor criminelen, manipulatiespeeltje of stroomverslinder. Waar blijft het toezicht op zulke flagrante onwaarheden? Die krijgen vrij spel, merkt Lucas Wensing.

ColumnBitcoin

Onbegrijpelijk dat flagrante onwaarheden over bitcoin vrij spel krijgen
0%
Lucas Wensing
Door Lucas Wensing

Zondag deed Henk Rottinghuis in het FD zijn beklag dat overheden en toezichthouders vrij spel geven aan cryptovaluta en betoogde hij dat consumenten voor deze nieuwe vermogenssoorten behoed moeten worden. Schijnbaar is het aan zijn aandacht ontsnapt dat cryptobedrijven al sinds mei 2020 onder toezicht van DNB staan en dat zij een streng registratieproces ondergaan om te kunnen voldoen aan de Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

De eisen die tegenwoordig gesteld worden aan compliance zijn ook voor deze bedrijven hoog. Van nieuwe klanten dient de doopceel te worden gelicht, met aantoonbare informatie over waar het geld vandaan komt en of het investeringsbedrag te verantwoorden is in lijn met het totale vermogen. Dus waar de heer Rottinghuis wagenwijde deuren ziet voor witwassers en criminelen, is die ingang in werkelijkheid behoorlijk dichtgetimmerd. Niemand zal durven beweren dat het systeem feilloos en waterdicht is, maar dat geldt voor banken evenmin. Serieuze cryptobedrijven doen er echter alles aan om misbruik te voorkomen.

Vervolgens waarschuwt de heer Rottinghuis voor beleggers met omvangrijke posities die de koersen kunnen beïnvloeden. Wat hij vergeet, is dat deze whales niet zijn voorbehouden aan het cryptodomein, maar dat zij overal in de financiële wereld rondzwemmen. Nagegeven, in de begindagen van bitcoin was er zeker sprake van een onevenredige verdeling over een aantal grote spelers. Met de breed gedragen, wijdverspreide adoptie van bitcoin en de groeiende institutionele aanwas zien we echter dat die verdeling gelijkmatiger wordt. Dit heeft een dempend effect op de invloed van whales.

Als uitsmijter gooit deze opiniemaker er nog een aardig weetje tegenaan over het energieverbruik van crypto, voor het gemak even ontdaan van iedere context. Je kunt erover discussiëren of je energie aan cryptomining wilt besteden, maar dat kun je ook over de kerstverlichting of over de standbyknop van de televisie, en zelfs over het totale energieverbruik van de traditionele financiële sector. De vraag waaraan je wel en geen energie besteedt, is een vraag naar wat je wel en niet de moeite waarde vindt. Henk Rottinghuis kent cryptovaluta geen enkele waarde toe, maar een groeiend aantal mensen is het met hem oneens. Zij herkennen in cryptovaluta een waardevast alternatief voor een financieel systeem dat aan schulden en inflatie ten onder dreigt te gaan.

Rottinghuis’ stelling dat het onmogelijk zou zijn om deze nieuwe vermogenssoorten te overzien, heeft dus eerder te maken met zijn eigen onvermogen om deze materie te doorgronden. Het is dan wellicht beter om gewoon weg te blijven van het cryptodomein, in plaats van het te bestoken met flagrante onwaarheden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Lucas Wensing

Lucas Wensing

Lucas Wensing is directeur en CFRO van AMDAX, het cryptobedrijf dat als eerste gecertificeerd werd door DNB voor het bewaren, handelen en beleggen in cryptovaluta. In zijn vorige leven heeft Lucas een IT-bedrijf opgericht, geleid en met succes verkocht aan KPN. Vervolgens raakte hij bevangen door het bitcoinvirus en verdiepte hij zich in de vernieuwing van het financiële domein. Lucas schuift regelmatig aan bij diverse media om zijn visie op cryptovaluta te delen, waarbij hij zich vaak uitspreekt tegen de vele misverstanden en vooroordelen die het cryptodomein omgeven. Thuis worden zijn vrouw en kinderen daar wel eens hoorndol van, maar dan geven zij hem een Schotse Single Malt Whisky om te kalmeren. Have a dram, Lucas!