Satoshi Radio #150

Hebben jonge bitcoinbedrijven een toekomst in Nederland?

Donderdag werd aflevering 150 van Satoshi Radio opgenomen. Te gast: Willem-Jan Smits van Watson Law. In dit jubileumstuk hoor je over DNB, nieuwe regels (MiCAR), bitcoin’s gedaalde hashrate, negatieve rente en... een uitgebreide marktupdate.

PodcastBitcoin

Hebben jonge bitcoinbedrijven een toekomst in Nederland?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 150 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTubeSpotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:01:00 - Aankondiging van De Grote Prijzenregen
 • 00:15:35 - Donaties
 • 00:28:00 - ‘Thierry Baudet, dát is een shitcoiner’
 • 00:39:00 - DNB & doorlopend toezicht, een update
 • 01:00:00 - DNBelangenverstrengeling
 • 01:06:00 - MiCAR: de verordening die je wist dat zou komen
 • 01:32:55 - Kijk- en leestip: time.com/vault
 • 01:34:20 - Een dip in bitcoins hashrate
 • 01:35:30 - Uniswap meer dan $10 miljard wekelijks handelsvolume
 • 01:44:05 - ...en terug naar de terugval van bitcoins hashrate
 • 01:47:05 - Stapt Apple noodgedwongen in bitcoin?
 • 01:50:25 - Negatieve rente, studieschuld en inflatie
 • 02:07:25 - Marktupdate

Toezicht en regels

Als je een expert op het gebied van wet- en regelgeving in je midden hebt, mag je de kans om het daarover te hebben natuurlijk niet laten schieten, ook al is het voor veel mensen een intimiderend domein. Het mooie is dat Willem-Jan Smits van Watson Law zó diep in de materie zit, dat hij het kan uitleggen op een manier dat je de tijd even vergeet.

Het gesprek gaat allereerst over het toezicht van De Nederlandsche Bank op de cryptomarkt. De aandacht verschuift nu langzaam van de discutabele manier waarop het toezicht startte naar de langere termijn: doorlopend toezicht. Voor menigeen een zware dobber.

Een vraag is hoe lang de markt op deze manier gereguleerd gaat worden. Er staat een nieuwe wet in de steigers, MiCAR. Dit licentieregime moet zorgen voor een gelijk speelveld in heel Europa en vragen rond consumentenbescherming definitief aankaarten. De door de opstellers genoemde kosten voor het behalen en behouden van de licentie zijn niet mals, en dat leidt tot de vraag of jonge bitcoinbedrijven wel een toekomst hebben in Nederland.

Het antwoord? Dat hoor je hier.

Prijzenregen

Net als deze week – met 150 afleveringen voelt het toch als een jublieum – is er volgende week iets te vieren: we zijn dan weer voor het eerst bij elkaar in de studio om de liveshow uit te zenden. Bij een feest horen kadootjes, is het idee van Bart, en voordat we het wisten was De Grote Prijzenregen van Satoshi Radio geboren. Hier hoor je er meer over.

Negatieve rente, studieschuld en inflatie

Tegenwoordig kijk je niet meer op als het in het nieuws gaat over huizenprijzen die de pan uit stijgen of negatieve rente op spaargeld. Afgelopen week werd het nog wat bonter gemaakt, met het bericht dat ook kleine spaarders niet uitgesloten zijn van een ‘boete’ op spaartegoeden. De oplossing van ING, klanten met reserves doorsturen naar concurrenten, werkt ook maar even.

Toegegeven, voor veel mensen is sparen überhaupt lastig. Steeds vaker komen mensen in betalingsproblemen. Dat ziet ook de AFM, die erop wijst dat huishoudens geregeld in de problemen komen doordat ze hun hypotheek niet kunnen betalen. Hun oplossingsvoorstel? Registreer studieschulden bij het Bureau Krediet Registratie, zodat consumenten geen hypotheek krijgen die te hoog is.

Maar is dat wel een oplossing, of wordt daarmee enkel een onderliggend probleem open en bloot gelegd? Voer voor een goed gesprek!

Marktupdate

De prijs van bitcoin heeft de gemoederen flink bezig gehouden afgelopen week. Voor mensen die al wat langer meedraaien, is het een herkenbaar fenomeen: correcties van tussen de 20 en 30 procent, gepaard met de nodige onzekerheid en angst op verdere ineenstorting, al dan niet omdat er in de media negatief geconnoteerde berichtgeving langskomt.

Wat opvalt is dat diverse analisten aangeven dat de bitcoinmarkt er goed voor staat, ook al is de waarde ervan flink gedaald. Het aantal nieuwe consumenten groeit sterk, het aantal bitcoin dat beschikbaar is op exchanges daalt, holders met diepe zakken kopen zich in, en een historisch groot deel van het liquide aanbod is boven de 50.000 dollar voor het laatste van hand gewisseld.

Hoe kan het dan dat de prijs van bitcoin tóch is gedaald? Dat is een uitstekende vraag voor onze eigen huisanalist

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart MolPeter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 151. Dat is een liveshow. Klokslag acht uur in de avond start de stream. Tot dan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.