Satoshi Radio #149

Kan het Lightning Network van bitcoin wel op grote schaal werken?

Het is alsof een tijdmachine ons heeft teruggebracht naar eind 2017: chaos! Van vage kennissen die weer om beleggingstips vragen, tot de eerste exchange die de beurs op gaat. Het signaal in al die ruis? Dat is aflevering 149 van Satoshi Radio.

PodcastBitcoin

Kan het Lightning Network van bitcoin wel op grote schaal werken?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 149 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTubeSpotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:03:00 - De kudde gaat tekeer en Bart wordt er onrustig van
 • 00:24:15 - Donaties
 • 00:38:00 - Satoshi Radio on the Road
 • 00:44:03 - Luisteraarsvraag: Kan het Lightning Network op grote schaal werken?
 • 01:00:25 - Luisteraarsvraag: Verrek, is de waarde van mijn huis gehalveerd?
 • 01:27:26 - Datalek, another one...
 • 01:27:55 - Time magazine heeft binnenkort BTC op de balans
 • 01:28:15 - Van HSBC mag je geen Microstrategy aandelen meer kopen
 • 01:29:00 - Binance gaat aandeel-tokens aanbieden
 • 01:30:50 - De week van de ETF’s, volgens Bert
 • 01:35:28 - Was Ethereum even stuk na hardfork Berlin?
 • 01:38:18 - Baudet ontpopt zich tot shitcoin shiller
 • 01:40:00 - Allekabels.nl, wat is dáár nu weer gebeurd?!
 • 01:52:20 - Iets over eurobonds
 • 01:54:10 - Coinbase
 • 02:09:35 - Afsluiting

Vliegensvlug betalen

Net als het conventionele betaalsysteem is de infrastructuur rond bitcoin gelaagd. De base layer is bitcoin zelf, het relatief trage maar extreem veilige grootboek waarin alle transacties vastgelegd worden. Daar bovenop kunnen andere producten en diensten gebouwd worden. Het Lightning Network is daar een voorbeeld van, bedoeld als protocol en product waarmee mensen vliegensvlug kunnen betalen.

“Ik vind het een interessant concept, en leuk voor bijvoorbeeld donaties, maar ik heb het idee dat er bij dagelijks gebruik heel veel sats vast zouden komen te zitten in betaalkanalen”, schrijft luisteraar Ridho ons. “Zie ik dit verkeerd, of hoe denken jullie hierover?”

Het leidt tot een gesprek over productontwikkeling, vertrouwen in potentiële oplossingen en fundamentele problemen rond het Lightning Network. Luisteren? Hier start je direct op het juiste punt in het gesprek.

De kudde gaat tekeer

Was jij er al bij? In de loop van 2017 werd de bitcoinmarkt steeds drukker, onder andere gevoed door de aandacht in de media die aantrok door de stijgende prijs ervan. Die aandacht bereikte zijn hoogtepunt in het laatste kwartaal van 2017. Op iedere hoek van de straat, in iedere taxi en iedere winkel ging het maar over één ding: bitcoin en andere cryptovaluta.

Het lijkt alsof we deze week in een tijdmachine zijn gestapt die ons teruggebracht heeft naar die periode. Vrienden en kennissen vragen weer om beleggingstips en de kapper brengt tijdens het knippen een vlammend betoog over Ripple.

Hoe ons dat raakt? Bart wordt er onrustig van, bijvoorbeeld. Wat hem hierover van het hart moest, hoor je hier.

Coinbase op de beurs

De hele bitcoinwereld keek deze week vol spanning naar de traditionele financiële markt. Woensdag maakte Coinbase zijn beursgang. En hoe! Met een waarde van 86 miljard dollar hoort de exchange in één keer bij de grote jongens. Hoe belangrijk is deze gebeurtenis en wat betekent het voor bitcoin en andere cryptovaluta?

Ons gesprek hierover hoor je hier.

Vooruitgang

“In aflevering 148 vertelde Bert een anekdote over de waardestijging van een nieuwbouwhuis uit de jaren zeventig. Precies zo'n gesprek had ik met mijn vader”, schrijft luisteraar Henk de Bruijn. “Mijn vader verbaasde zich over de prijsstijging. Meer dan een half miljoen gulden. Maar is dat echt zo? Wat als we de prijs zouden uitdrukken in hard geld, zoiets als goud?”

Ja, dan verandert het verhaal. “In goud uitgedrukt helemaal geen waardestijging, maar een halvering”, schrijft Henk. Het kostte hem daarna weinig moeite om zijn vader ervan te overtuigen zijn eerste bitcoin aan te schaffen.

De anekdote van Henk leidt tot een gesprek over inflatie, koopkracht, en statistiek over inkomen en vermogen. Zijn we er nu op vooruit gegaan of niet? Je hoort het hier.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart MolPeter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 150, tot dan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.