De crypto-industrie is dood, lang leve de crypto-industrie!
De aandelen van Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptovaluta en wereldwijd de nummer 2, zijn sinds woensdag te verhandelen. Die beursgang hield de gemoederen nogal bezig.
De die-hard cryptoanarchisten beschouwen deze stap naar Wall Street als een dwaling in het hol van de leeuw. De beurs vertegenwoordigt immers de traditionele financiële wereld waartegen zij zich afzetten, dus hier wordt niet minder dan een ziel aan de duivel verkocht. Voor mij ligt het veel genuanceerder. Ik zie hierin juist een bevestiging van de volwassenwording van de crypto-industrie, die door niemand meer kan worden afgedaan als een eendagsvlieg. Die is gestorven, en een min of meer permanente versie ervan is opgestaan. De crypto-industrie is dood, lang leve de crypto-industrie.
De cijfers die deze week naar buiten kwamen, waren duizelingwekkend. Coinbase heeft zo’n 56 miljoen gebruikers, verdeeld over meer dan 100 landen. In het afgelopen kwartaal maakte het bedrijf een omzet van $1,8 miljard met het verhandelen en bewaren van cryptovaluta. Het bijbehorende handelsvolume was maar liefst $335 miljard. De verwachte openingskoers van $250 zou een record kunnen vestigen dat geen enkele traditionele marktplaats tot nog toe evenaarde, en de eerste dag eindigde het aandeel zelfs 31 procent hoger op $328. Met zulke klinkende statistieken dwingt ieder bedrijf respect af, dus wie nu nog twijfelt of crypto een legitieme asset class is, dient zich even achter de oren te krabben. De belangen zijn inmiddels zo groot, dat je niet meer met droge ogen kunt beweren dat deze bevlieging ieder moment kan overwaaien.
Waar Coinbase in 2012 nog begon als een exchange voor consumenten, vinden steeds meer institutionele beleggers hun weg naar dit bedrijf. Sterker, de beursgang biedt ze een indirecte toegang tot het cryptodomein, die op andere manieren niet is toegestaan. Traditionele partijen laten bitcoin vaak links liggen en voeren daarvoor de volatiliteit van de koersen als belangrijkste reden op. Pensioenfonds APG verklaarde deze week nog dat het crypto-investeringen vooralsnog uitsluit, omdat zijn bestuurders bitcoin feitelijk niet begrijpen. Een redelijk schokkende verklaring, want dat iets ingewikkeld is, zou juist aanleiding moeten geven om je te verdiepen, niet om ervan weg te lopen. Alsof je weigert in een auto te stappen, omdat paard en koets zo vertrouwd zijn…
Dit soort institutionele beleggers kan er nu wel voor kiezen om aandelen in Coinbase te kopen. Zij liften dan mee op de groei van de cryptomarkt zonder zelf cryptovaluta aan te schaffen. Via deze indirecte route nemen zij toch deel aan de financiële systeemverandering die met cryptovaluta is ingezet.
De timing van Coinbase had wat dat betreft niet beter kunnen zijn. De laatste halving (waarbij de beloning van miners gehalveerd wordt en de schaarste dus toeneemt) ligt al bijna een jaar achter ons, en historische modellen tonen aan dat dit iedere keer de prijs naar grote hoogten stuwt. De befaamde bull run is in volle gang en op die golf van crypto-enthousiasme willen heel wat Coinbase-beleggers meesurfen. Over vier jaar, na de volgende halving, verwachten we weer zo’n Hosannamomentje en je weet maar nooit: AMDAX zit niet voor niets op Beursplein 5…
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.