Satoshi Radio #148

Peter Thiel schudt VS wakker: ‘Bitcoin is Chinees financieel wapen’

Aflevering 148 van Satoshi Radio zat weer als vanouds stampvol. We bespreken de beursgang van Coinbase, de afbrokkelende macht van de VS, de overwinning van Bitonic versus DNB, en horen over het reilen en zeilen bij WordProof. Luisteren dus!

PodcastBitcoin

Peter Thiel schudt VS wakker: ‘Bitcoin is Chinees financieel wapen’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 148 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTubeSpotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:10:00 - Is Umbrel nou open source of niet?
 • 00:17:37 - Donaties
 • 00:29:00 - Peter Thiel over de euro en bitcoin
 • 00:56:30 - Facebook-data van 5.4 miljoen Nederlanders op straat
 • 01:02:50 - Fidelity, Coinbase en Square richten lobbyclub op
 • 01:06:00 - Coinbase doet de boeken open: 1.8 miljard dollar in Q1
 • 01:14:00 - ‘Markten willen dolgraag in sprookjes blijven geloven’
 • 01:19:00 - Marktonderzoek bitcoinbezit onder Nederlanders
 • 01:35:00 - Uitspraak in zaak tussen Bitonic en DNB
 • 01:46:00 - WordProof: Vertrouwen in het internettijdperk
 • 02:07:00 - Afsluiting

Machtsverschuiving

Recent stond weer een Nixon Seminar op de agenda. Dat is een maandelijkse bijeenkomst waar hoge Amerikaanse bestuurders en specialisten bij elkaar komen om te praten over het behoud van Amerikaanse waarden en onderwerpen die betrekking hebben op de nationale veiligheid. Vandaar dat de bijeenkomst naar Nixon is vernoemd; hij wordt gezien als de ultiem geopolitiek strateeg.

Ook aanwezig was Peter Thiel. Hij is Duits-Amerikaanse investeerder, politiek activist en schrijver, mede-oprichter van PayPal, vroege investeerder in Facebook en oprichter van Palantir Technologies, leverancier van software voor zowel de Amerikaanse geheime dienst CIA als de financiële sector. Luister even naar wat hij zegt over... bitcoin:

Thiel zet zowel de euro als bitcoin weg als ‘Chinees financieel wapen’, die gebruikt kan worden om de status van de Amerikaanse dollar te ondermijnen. Hoe je Thiel’s uitspraak moet duiden? Dat hoor je hier.

Bitcoinbezit in Nederland

De aandacht voor bitcoin groeit met de prijs ervan mee. Volgens onderzoeksbureau Markteffect hebben bijna 700.000 Nederlanders bitcoin in bezit. Nog eens 3,5 miljoen Nederlanders overwegen een investering erin.

Onze co-host, Sebastiaan van der Lans, oprichter van blockchainstartup WordProof, heeft contact opgenomen met Markteffect om nog eens door te praten over de onderzoeksresultaten, en tovert nog een aantal mooie feiten over bitcoinbezit onder Nederlanders uit zijn hoge hoed.

Bitonic wint

De voorzieningenrechter heeft uitspraak gedaan in de zaak tussen Bitonic en De Nederlandsche Bank. De rechter erkent de bezwaren en twijfels rond het beleid van DNB, en spreekt zich bovendien uit over een heet hangijzer: ‘het registratieregime lijkt kenmerken te vertonen van een vergunningsregime’.

Goed, voordat je de details van het oordeel induikt, is het goed om nog even je geheugen op te frissen over de oorsprong van deze zaak. SR’s eigen Bart Mol legt dat hier haarfijn uit:

Vervolgens neemt Bart je hier mee op een vogelvlucht door de uitspraak die is gedaan door de Rotterdamse rechter. Lang verhaal kort: voorlopig blijft alles nog zoals het was, maar per saldo trekt Bitonic aan het langste eind. Wil je na de samenvatting van Bart nog meer over de zaak weten? Dan is aflevering 90 van De Bitcoin Show wellicht een uitkomst voor je. Je hoort dan alle ins en outs van Simon Lelieveldt, die in opdracht van Bitonic betrokken is bij de procedure.

Keten van vertrouwen

De vorige keer dat Sebastiaan van der Lans, voor ons ‘De Lans’, bij ons te gast was, spraken we hem over de geldprijs die hij gewonnen had in de pan-Europese wedstrijd ‘Blockchains for social good’. Nu, een maand of negen verder, brandt er een vraag op onze lippen: is het bij dat hoogtepunt gebleven, of heeft hij met WordProof nieuwe toppen bereikt?

Het antwoord van De Lans hoor je hier. Korte spoiler: WordProof bouwt aan een keten van vertrouwen, die inmiddels al miljoenen handtekeningen lang is.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart MolPeter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 149, tot dan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.