Over hodl, safu en lambo: dit is de cryptotaal die je kennen moet

Met een versoepeling van het coronabeleid in het verschiet, komen ook de borrels en verjaardagen weer dichterbij. Typisch momenten waarop de zin en onzin van bitcoin langskomt, dus kom goed beslagen ten ijs: DYOR, laser eyes en HODL!

ColumnBitcoin

Over hodl, safu en lambo: dit is de cryptotaal die je kennen moet
0%
Lucas Wensing
Door Lucas Wensing

Om jezelf te profileren als een ervaren cryptobelegger, ter zake kundig en volledig ingewijd, dien je ook de juiste taal te bezigen. Ter voorbereiding op een stevig staaltje borrelpraat geef ik je enkele tips en handreikingen waarmee je je gesprekspartners achteloos om de oren kunt slaan. Een soort cryptotaal voor dummies – deel 1.

Om te beginnen spreek je niet over het cryptodomein, maar over The Space. Dit is het universum waar cryptobelievers elkaar ontmoeten, en waar zij alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en met elkaar bespreken. Hier wordt ietwat geringschattend gesproken over de no-coiners: de mensen die de cryptomarkt links laten liggen. Je vindt er maxi’s, die alleen in bitcoin geloven en daarin dan ook flink instappen, terwijl zij de altcoins min of meer afdoen als rommel. Altcoins zijn shitcoins, in hun woorden, maar daarin worden zij dan weer fel tegengesproken door anderen die juist een gem menen te herkennen: een verborgen parel, die wel eens zou kunnen uitgroeien tot een ongekend juweel. Wiens kant je in deze discussie ook kiest, ergens blind achteraan lopen, gedreven door FOMO (Fear Of Missing Out), wordt als naïef beschouwd. DYOR is het devies: Do Your Own Research.

Zodra de koers gaat bewegen, stijgen de temperaturen en proberen de kenners koortsachtig de markt te duiden. When moon? When Lambo?, vraagt men zich af, waarmee in dat eerste geval verwezen wordt naar de parabolische stijging die de koers kan doormaken, en in die tweede term naar de Lamborghini’s waaraan men de winst hoopt te besteden. Helaas kan de koers ook dalen, en HODL staat voor de strategie om juist dán de munten vast te houden. Deze term is ooit foutief getikt in een private chatgroep om bij een koersval de uitbrekende paniek te bezweren (Hold!), en is sindsdien omarmd als geuzenterm. Iemand die in zo’n geval alsnog besluit te verkopen wordt beticht van weak hands, maar als je te lang wacht en het juiste moment aan je voorbij laat gaan, is het ook weer niet goed: dan ben je een bag holder, en daar zit toch ook een sneu tintje aan.

En dan zijn er de beleggers die doelbewust snode plannen smeden om de koers te beïnvloeden. Het zogeheten bags shillen staat voor het promoten van een bepaalde munt zodat de vraag toeneemt, om diezelfde munt vervolgens tegen een hogere prijs te verkopen. Pump and dump, noemen we dat ook wel. Met dat soort acties kun je overigens ook volledig rekt gaan, een term die is afgeleid van het Engelse ‘wrecked’. Rekt gaan ook de traders die met geleend geld handelen en bij onvoldoende onderpand geliquideerd worden door de exchange. Au. Liever zie je je vermogen in veilige handen, ofwel SAFU. Deze uitdrukking komt van Binance CEO Changpeng Zhao, die na een hack twitterde: ‘funds are safu’. Nadat deze spellingsfout eerst spottend werd aangegrepen in een meme, pikte de cryptocommunity het woord op, en werd het een standaardterm in het vocabulaire.

Maar goed, terug naar die borrel. Al ben je te laat om jezelf te presenteren als een OG (een Original Gangster – de eretitel die is voorbehouden aan de grote roergangers die veel betekend hebben voor The Space, zoals Satoshi en Hal Finney), dan nog kan je goede sier maken met het feit dat je de tijdgeest goed hebt aangevoeld door in te stappen. Heb je een bescheiden wallet? Dan kan je altijd nog larpen, waarbij je als live action role-player jezelf groter voordoet dan je bent. Niet iedereen heeft laser eyes waarmee hij de toekomst kan voorspellen, maar doen alsof kan altijd, als je maar de juiste taal spreekt!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Lucas Wensing

Lucas Wensing

Lucas Wensing is directeur en CFRO van AMDAX, het cryptobedrijf dat als eerste gecertificeerd werd door DNB voor het bewaren, handelen en beleggen in cryptovaluta. In zijn vorige leven heeft Lucas een IT-bedrijf opgericht, geleid en met succes verkocht aan KPN. Vervolgens raakte hij bevangen door het bitcoinvirus en verdiepte hij zich in de vernieuwing van het financiële domein. Lucas schuift regelmatig aan bij diverse media om zijn visie op cryptovaluta te delen, waarbij hij zich vaak uitspreekt tegen de vele misverstanden en vooroordelen die het cryptodomein omgeven. Thuis worden zijn vrouw en kinderen daar wel eens hoorndol van, maar dan geven zij hem een Schotse Single Malt Whisky om te kalmeren. Have a dram, Lucas!