‘Bitcoin en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’
Donderdag mochten we als co-host aanschuiven bij BNR’s Cryptocast. Samen met Herbert Blankesteijn en Rickey Gevers hebben we de week doorgenomen, met opvallende nieuwsfeiten als de beursgang van Coinbase, Peter Thiel die bitcoin neerzet als Chinees financieel wapen, en de overwinning van Bitonic in de rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank.
Het weekoverzicht was echter de opmars naar het hoofdonderwerp van deze aflevering, een gesprek over het snijvlak tussen twee fundamentele thema’s: de waarde en de energiebehoefte van bitcoin.
In de media komt dit onderwerp doorgaans naar voren aan de hand van stevige en alarmerende stellingen. ‘Bitcoin is een klimaatramp’ of ‘bitcoin verwarmt de oceanen’, lees je dan. Wat er niet bij verteld wordt, is dat er voor een heel specifieke belichting van de onderliggende thema’s is gekozen. Met andere woorden: een heel spectrum en scala aan kennis en meningen wordt niet belicht.
Wat wij kunnen doen? Uitleggen wat bitcoiners in bitcoin zien, waarom energie en bitcoin onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en ingaan op misvattingen rond stroomverbruik en -productie.
Zoektocht naar het beste geldsysteem
Al eeuwen lang zoekt de mensheid naar het beste geldsysteem.
We begonnen met ruilhandel, daarna kwamen glazen kralen, schelpen, zout, stenen, edelmetalen en tenslotte fiatgeld, zoals de euro en de dollar. Elk ruilmiddel komt met zijn eigen voor- en nadelen. De rode draad: geen enkele is ideaal.
Geld is niets zonder een systeem waarmee het beheerd wordt. Ook dat geheel van standaarden, regels en opdrachten zien we door de jaren heen veranderen. Dat resulteert in verschillende economische stromingen of scholen, van de fysiocraten in de 18e eeuw tot aan het postkeynesiaanse gedachtegoed dat nu als hoofdstroom wordt beschouwd.
Zowel het huidige geld als het huidige systeem kennen fundamentele en inherente problemen. Theo Kocken, bedrijfskundige, econoom, en hoogleraar risicomanagement aan de VU, schreef daar recent nog over in het Financieel Dagblad:
De wereld zit in een enorme inflatiegolf die veel kwaad aanricht: assetinflatie. Sommige economen willen dit helaas niet zien, omdat zij inflatie meten als de prijs van een brood en huur en niet als de prijs van een huis en een aandeel.
Dankzij deze eenzijdige inflatiedefinitie kan de ontwrichtende werking van opkoopprogramma’s door centrale banken ongehinderd doorgaan. Huizenprijzen exploderen zelfs in coronatijd nog en de waarde van bedrijven schiet overal naar recordhoogten. Herverdeling van jong naar oud en van arm naar rijk gaat gewoon door. De oplopende staatsschulden worden ondertussen doorgeschoven naar jongere generaties.
Bitcoiners zien in bitcoin een dubbele doorbraak: het geld (bitcoin) heeft alle eigenschappen van ideaal geld, én het in het protocol vastgelegde beleid verenigt alle eigenschappen van een ideaal systeem. Voor hen is het extreem belangrijk dat bitcoin energie verbruikt. Waarom? Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
In de podcast vertellen we meer over:
- Wat geld is en hoe ideaal geld eruit ziet
- Hoe beleid rond geld een economie en samenleving beïnvloedt
- Hoe bitcoin als geldsysteem de wereld beter kan maken
- Waarom bitcoin en stroom niet zonder elkaar kunnen
- Welke toekomstscenario’s we voor bitcoin zien
- De misvattingen die rondgaan rond energie(verbruik)
- De vraag of bitcoin zijn energie waard is
Nog niet overtuigd om te gaan luisteren? Volg dan dit buitengewoon goede advies van Bart Mol:
Luisteren vanaf 55:00 voor een episch betoog van @pesla. Een betoog waar zelfs @hmblank niet in durft te breken. Een betoog waar die arme jongen geen stem meer over heeft aan het einde. Maar vooral een betoog dat de energie discussie rondom #bitcoin in het juiste perspectief zet. https://t.co/8DuDkt8ql6
— Bart Mol (@Bart_Mol) April 8, 2021
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.