‘Bitcoin en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’

In BNR’s Cryptocast waren we te gast om twee rabbit holes te verkennen: de waarde en het energieverbruik van bitcoin. Heb je genoeg van alarmerende oneliners en wil je zélf een weloverwogen standpunt kunnen innemen? Lees en luister dan mee.

PodcastBitcoin

‘Bitcoin en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Donderdag mochten we als co-host aanschuiven bij BNR’s Cryptocast. Samen met Herbert Blankesteijn en Rickey Gevers hebben we de week doorgenomen, met opvallende nieuwsfeiten als de beursgang van Coinbase, Peter Thiel die bitcoin neerzet als Chinees financieel wapen, en de overwinning van Bitonic in de rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank.

Het weekoverzicht was echter de opmars naar het hoofdonderwerp van deze aflevering, een gesprek over het snijvlak tussen twee fundamentele thema’s: de waarde en de energiebehoefte van bitcoin.

In de media komt dit onderwerp doorgaans naar voren aan de hand van stevige en alarmerende stellingen. ‘Bitcoin is een klimaatramp’ of ‘bitcoin verwarmt de oceanen’, lees je dan. Wat er niet bij verteld wordt, is dat er voor een heel specifieke belichting van de onderliggende thema’s is gekozen. Met andere woorden: een heel spectrum en scala aan kennis en meningen wordt niet belicht.

Wat wij kunnen doen? Uitleggen wat bitcoiners in bitcoin zien, waarom energie en bitcoin onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en ingaan op misvattingen rond stroomverbruik en -productie.

Zoektocht naar het beste geldsysteem

Al eeuwen lang zoekt de mensheid naar het beste geldsysteem.

We begonnen met ruilhandel, daarna kwamen glazen kralen, schelpen, zout, stenen, edelmetalen en tenslotte fiatgeld, zoals de euro en de dollar. Elk ruilmiddel komt met zijn eigen voor- en nadelen. De rode draad: geen enkele is ideaal.

Geld is niets zonder een systeem waarmee het beheerd wordt. Ook dat geheel van standaarden, regels en opdrachten zien we door de jaren heen veranderen. Dat resulteert in verschillende economische stromingen of scholen, van de fysiocraten in de 18e eeuw tot aan het postkeynesiaanse gedachtegoed dat nu als hoofdstroom wordt beschouwd.

Zowel het huidige geld als het huidige systeem kennen fundamentele en inherente problemen. Theo Kocken, bedrijfskundige, econoom, en hoogleraar risicomanagement aan de VU, schreef daar recent nog over in het Financieel Dagblad:

De wereld zit in een enorme inflatiegolf die veel kwaad aanricht: assetinflatie. Sommige economen willen dit helaas niet zien, omdat zij inflatie meten als de prijs van een brood en huur en niet als de prijs van een huis en een aandeel.

Dankzij deze eenzijdige inflatiedefinitie kan de ontwrichtende werking van opkoopprogramma’s door centrale banken ongehinderd doorgaan. Huizenprijzen exploderen zelfs in coronatijd nog en de waarde van bedrijven schiet overal naar recordhoogten. Herverdeling van jong naar oud en van arm naar rijk gaat gewoon door. De oplopende staatsschulden worden ondertussen doorgeschoven naar jongere generaties.

Bitcoiners zien in bitcoin een dubbele doorbraak: het geld (bitcoin) heeft alle eigenschappen van ideaal geld, én het in het protocol vastgelegde beleid verenigt alle eigenschappen van een ideaal systeem. Voor hen is het extreem belangrijk dat bitcoin energie verbruikt. Waarom? Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de podcast vertellen we meer over:

  • Wat geld is en hoe ideaal geld eruit ziet
  • Hoe beleid rond geld een economie en samenleving beïnvloedt
  • Hoe bitcoin als geldsysteem de wereld beter kan maken
  • Waarom bitcoin en stroom niet zonder elkaar kunnen
  • Welke toekomstscenario’s we voor bitcoin zien
  • De misvattingen die rondgaan rond energie(verbruik)
  • De vraag of bitcoin zijn energie waard is

Nog niet overtuigd om te gaan luisteren? Volg dan dit buitengewoon goede advies van Bart Mol:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.