‘De economie staat op kapseizen, en wij staan erbij en kijken ernaar’

Sla de krant open en je wordt geconfronteerd met onrustbarende berichten over naderend economisch onheil. ‘Het zijn de kanaries in de kolenmijn die ons waarschuwen’, schrijft Lucas Wensing. ‘Tot het te laat is.’

ColumnBitcoin

‘De economie staat op kapseizen, en wij staan erbij en kijken ernaar’
0%
Lucas Wensing
Door Lucas Wensing

Bij het ontbijt van afgelopen dinsdag sloeg ik gewoontetrouw Het Financieele Dagblad open. Toen ik bij mijn tweede kop koffie en de laatste pagina was aangekomen, bekroop me een gevoel van onrust. Het ene na het andere artikel bevestigde mijn beeld dat de ontwrichting van de economie in een steeds sneller tempo om zich heen grijpt. Al koppensnellend telde ik maar liefst tien onrustbarende berichten, die hun waarschuwende vinger opstaken uit het papier. Het zijn de kanaries in de kolenmijn, die ons waarschuwen voor naderend onheil.

Allereerst verslikte ik me in de sussende woorden van Klaas Knot die geen tsunami aan faillissementen verwacht als gevolg van de coronacrisis. Volgens mij verwart de president van DNB hoop met realiteit, want vele zombiebedrijven die nu nog aan het infuus van de steunregelingen liggen, zullen straks de grootste moeite hebben om op eigen kracht te overleven. Knots oproep aan de banken om coulant te zijn en desnoods leningen kwijt te schelden en af te schrijven, baart mij echter nog meer zorgen. Gratis geld bestaat niet en de klakkeloze compensatie met nieuw of geleend geld is simpelweg niet de oplossing. Wanneer de enorme coronaschuldenlast niet meer terug te betalen is, komt de onderliggende munt zwaar onder druk te staan. Het terloopse nieuwsbericht dat Duitsland diezelfde dag nog eens 8 miljard extra leent, past wat dat betreft precies in het plaatje.

Ik lees verder. De lira gaat keihard onderuit en voert de Turkse economie met zich mee in het putje. De markt accepteert de zoveelste politieke inmenging van president Erdogan niet en ontvlucht de Turkse munt. De vraag naar Bitcoin neemt die dag in Turkije toe met maar liefst 400 procent. Ik blader door: met de huidige rentestand ervaren jongeren sparen als zinloos en slaan zij massaal aan het beleggen. In hun poging om toch een startkapitaal op te bouwen als springplank voor hun toekomst, verlaten zij het traditionele systeem en nemen zij bewust meer risico. Volgende bladzijde. Amsterdam bezuinigt en stelt om die reden een nieuwbouwproject uit, terwijl de schaarste op de woningmarkt een van de grootste problemen van onze hoofdstad is. Het gevolg is dat de vastgoedprijzen alleen maar verder zullen stijgen, want het is één van de weinige harde assets waarin mensen hun vermogen veilig achten. Ik lees, en ik lees, en ik lees...

De teneur is helder: de economie staat op kapseizen, en wij staan erbij en kijken ernaar. De kleine munten vallen als eerste slachtoffers, maar de euro en de dollar zullen niet eeuwig beschermd blijven. Mensen onttrekken hun geld aan het traditionele stelsel en zoeken een waardevaste bestemming. De aandeelkoersen stijgen gestaag door. De huizenprijzen reiken tot in de hemel. De 2,9 miljoen die uiteindelijk voor een NFT wordt neergelegd, luidt een hedendaagse tulpenmanie in. We koersen af op een ‘everything bubble’, ingegeven en opgeblazen door de snelle geldontwaarding. Als harde asset is bitcoin een manier om daaraan te ontsnappen, voor mij en voor alle andere cryptobeleggers. Nu de kanaries van hun stokje gaan, vliegen wij fluitend een andere richting uit.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Lucas Wensing

Lucas Wensing

Lucas Wensing is directeur en CFRO van AMDAX, het cryptobedrijf dat als eerste gecertificeerd werd door DNB voor het bewaren, handelen en beleggen in cryptovaluta. In zijn vorige leven heeft Lucas een IT-bedrijf opgericht, geleid en met succes verkocht aan KPN. Vervolgens raakte hij bevangen door het bitcoinvirus en verdiepte hij zich in de vernieuwing van het financiële domein. Lucas schuift regelmatig aan bij diverse media om zijn visie op cryptovaluta te delen, waarbij hij zich vaak uitspreekt tegen de vele misverstanden en vooroordelen die het cryptodomein omgeven. Thuis worden zijn vrouw en kinderen daar wel eens hoorndol van, maar dan geven zij hem een Schotse Single Malt Whisky om te kalmeren. Have a dram, Lucas!