BNR De Technoloog podcast over NFT's

In de BNR podcast De Technoloog spreek ik met Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg over NFT's. De essentie weet men meestal aardig te vangen, maar hoe zit het nu precies? Wat is nu al werkende technologie, wat is nog experimenteel en rommelig, en wat is hype? En hoe kan dit zich in de komende tien jaar ontwikkelen?

PodcastEthereum

BNR De Technoloog podcast over NFT's
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De veiling van een digitaal kunstwerk van Beeple voor 69 miljoen dollar zette NFT’s overal op de kaart. Kranten, radio en zelfs het achtuurjournaal maakten snel ruimte.

De essentie weet men meestal aardig te vangen: een NFT is een cryptografisch bewijs dat jij eigenaar bent van een digitaal object. Maar hoe werkt het precies? Wat is nu al werkende technologie, wat is er experimenteel en rommelig, en wat is er hype? Over deze vragen en meer praten we ruim een uur in de BNR-podcast De Technoloog.

We verkennen wat voor soort NFT’s er zijn, dat gaat namelijk veel verder dan de geijkte voorbeelden van de digitale tekening van Beeple en de tweet van Jack Dorsey, bijvoorbeeld:

  • In-game items (zwaarden, avatars, dansjes)
  • Digitaal vastgoed (land, gebouwen, architectuur)
  • Digitale kunst (beeld, muziek, video, tekst)
  • Collectibles (cryptopunks en -kitties)
  • Concertkaartjes
  • Domeinnamen

We bespreken wat je met de programmeerbaarheid kunt doen, zoals het verdelen van inkomsten, dat het een digitaal statussymbool is en dat voor makers, artiesten, sporters, gamers en influencers een heel nieuwe manier introduceert om een band op te bouwen met hun publiek.

We gaan ook in op wat er nog rammelt aan het NFT-ecosysteem. Wat het juridisch betekent en dat veel nog niet vastgelegd is in een neutraal en open protocol. Dat er veel scammers zijn en onzin verkocht wordt, en dat Ethereum momenteel niet echt lekker werkt door de hoge transactiekosten.

De hele show kun je vinden in je favo podcastspeler, en via de tweet hieronder.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.